Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Feds räntebesked

Chefsekonom: Positivt för Sverige

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer styrräntan för första gången på över ett år. Höjningen anses symboliskt viktig av flera skäl.

SvD har talat med flera chefsekonomer om hur beskedet ska tolkas.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

Robert Bergqvist, SEB

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Anders Wiklund/TT

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist drog en suck av lättnad när Feds räntebesked kom på onsdagskvällen. Beskedet var väntat och bjöd enligt honom inte på så stora överraskningar. Däremot ser han bekräftelsen på att det faktiskt blir en höjning som ett högst välkommet besked.

– Det här är en mycket positiv nyhet. Alla steg USA tar att höja räntan betyder att du har mindre risker i amerikansk ekonomi, att vi står på en stabilare grund, säger Robert Bergqvist.

Han konstaterar att höjningen fortfarande kommer från ”extremt” låga nivåer, men tolkar ändå beskedet som att USA nu på allvar tar ett kliv bort från den penningpolitiska linje som har gällt de senaste åren.

– Det här bekräftar att vi lägger den här ganska unika penningpolitiken bakom oss för USA:s del. Det är viktigt att den amerikanska centralbanken och andra centralbanker nu kan ta det här steget och höja.

– Det är en bekräftelse på att det går bra i världsekonomin. Det är en positiv nyhet för ett exportberoende land som Sverige, säger Bergqvist.

Annons
X
Annons
X

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Anna Öster, Länsförsäkringar

Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.
Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar. Foto: Anders Ahlgren

– Beskedet ger ett oförändrat budskap om framtiden. Det är stabilt och positivt, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Eftersom Fed agerar enligt förväntningen tror hon inte att höjningen får någon stor betydelse marknadsmässigt, då investerarna redan har tagit höjd för det i sina positioner.

– De har krattat manegen för det här länge och det var väldigt väntat i stort sett i alla delar. Deras ekonomiska prognos är i princip oförändrad med några små justeringar, säger Anna Öster.

Federal Reserves räntehöjning är den tredje höjningen sedan finanskrisen, och den är den första av tre höjningar i år, enligt centralbanken. Nästa år är prognosen ytterligare tre höjningar.

– För Sveriges del är det positivt att USA fortsätter att höja. Det ger Riksbanken förutsättningar att höja så småningom, även om det kommer att dröja till början av nästa år, enligt vår prognos, säger Öster.

Det underliggande inflationstrycket är fortfarande för lågt för en snabbare räntehöjning i Sverige, enligt henne.

Annons
X
Annons
X

Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Foto: SBAB. Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Tor Borg, SBAB

Tor Borg, chefsekonom på SBAB.
Tor Borg, chefsekonom på SBAB. Foto: SBAB.

Ett balanserat och positivt besked. Så summerar Tor Borg, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB Feds besked.

– De gör det för att ekonomin är bra och inflationen är tillbaka på målet. Och när man har det kan man inte ha så låga räntor som man har haft, säger Tor Borg, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB.

För den svenska Riksbankens del anser att han att det bekräftar att räntebotten är passerad, att både inflationen och tillväxten är högre och att ränteläget i omvärlden är högre.

– Men det brukar ta en stund innan de europeiska centralbankerna börjar höja när Fed väl är igång, säger Tor Borg.

– När de amerikanska korta räntorna går upp har Riksbanken färre incitament att hålla nere räntan för kronans skull eftersom kronan får en tendens att försvagas när de amerikanska räntorna stiger, fortsätter han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

  Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

  Bild 4 av 4

  Anna Breman, Swedbank

  Swedbanks chefsekonom Anna Breman.
  Swedbanks chefsekonom Anna Breman. Foto: Anders Ahlgren

  Swedbanks chefsekonom Anna Breman säger att dagens besked från Fed är ett bevis på att man håller en fast kurs och Janet Yellen levererade ett väldigt balanserat budskap, enligt henne.

  – Hon är varken hökaktig eller duvaktig och man ser att marknaden tar det här med ro. Yellen är alltid balanserad i sin retorik och det är tydligt att syftet är att inte sticka ut, säger Anna Breman.

  I presskonferensen som följde på räntebeskedet var Yellen tydlig med att Federal Reserve fortsätter att bevaka övrig politik, inte minst den inhemska finanspolitiken.

  – Feds besked har stor betydelse för Sveriges del. USA har nu höjt räntan tre gånger sen finanskrisen. Det är en gång från de extremlåga räntor vi har haft under nästan tio år. Det visar att det faktiskt går att normalisera penningpolitiken, säger Anna Breman.

  – Signalvärdet är stort och det ger Riksbanken lite råg i ryggen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X