Annons

Chefsekonom: Politikerna saknar probleminsikt

EU och eurons framtid blir allt mer osäker. Om bara drygt två månader går fransmännen till valurnorna. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist varnar för att politikerna saknar probleminsikt.

Publicerad
Ett presidentval handlar om makten högst upp i toppen på den politiska beslutspyramiden, därför är det franska valet viktigast i år säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Ett presidentval handlar om makten högst upp i toppen på den politiska beslutspyramiden, därför är det franska valet viktigast i år säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Foto: Anders Ahlgren/Claude Paris/AP

2017 beskrivs ofta som ett ödesår både för EU och för euron. Det stundar val i Nederländerna, Frankrike, Tyskland och kanske även Italien. Politiker som är kritiska både till den gemensamma valutan och unionen väntas få långt fler röster än vid tidigare val.

Banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist säger att det franska valet blir viktigast för unionens framtid.

– Ett presidentval handlar om makten högst upp i toppen på den politiska beslutspyramiden. Där vet vi att Marine Le Pen har öppnat för en folkomröstning.

Annons

Presidentvalet är då viktigare än parlamentsval?

– Ja. efter ett parlamentsval kan traditionella politiska partier enas för att kringgå populistiska partier.

Bergqvist betonar att fransmännen gillar EU och säger att det inte är givet att en folkomröstning skulle leda till ett utträde. Men valutgången i det franska presidentvalet är oviss, inte minst sedan skandalerna kring högerns Francois Fillon briserade. Nu väntas striden stå mellan den oberoende kandidaten Emanuel Macron och nationella frontens Marine Le Pen.

– Många tonar ner läget i Frankrike och tror inte att Le Pen kommer att bli vald. Men då glömmer man en viktig sak. Valen nästa år kommer sätta trenden för den politiska utvecklingen framöver och det kommer inte sluta när 2017 är över.

Hur menar du?

– Europas problem kommer inte att försvinna och vi rör oss åt fel riktning.

Vad vore ett värsta fall scenario – ett EU som imploderar?

– Ja, att det inte går att hålla ihop unionen. Men jag ser samtidigt tecken på att EU håller på att förändras. Det senaste EU-toppmötet i fredags handlade om unionens framtid. EU behöver hitta nya gemensamma närmare.

Robert Bergqvist säger att EU:s medlemsländer måste driva förändringen och inte EU-kommissionen.

– EU behöver hitta gemensamma nämnare inom utrikespolitik, säkerhetspolitik och försvarssamarbete.

Hur viktig är EU:s framtid för Sverige?

– Om man tittar på Sveriges handel är vi extremt beroende av Europa, 70–75 procent av vår export går dit. Det ligger verkligen i vårt intresse att EU utvecklas åt rätt håll.

Europas problem kommer inte att försvinna och vi rör oss åt fel riktning, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
Europas problem kommer inte att försvinna och vi rör oss åt fel riktning, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Anders Ahlgren

En kärnfråga är euron. Robert Bergqvist återkommer till en sak. Infrastrukturen kring den gemensamma valutan är inte stabil nog, bara två av fem stöttepelare är på plats.

– Det finns en valutaunion och en bankunion. Men det finns ingen gemensam finanspolitik, inte heller samma skatter och pensionssystem i alla euroländer och det finns inte heller en politisk union med en regering och ett parlament. Så länge du saknar de tre stöttepelarna är eurons framtid ifrågasatt.

Hur illa ute är euron?

– Den står inför väldigt stora utmaningar. Det finns inget stöd bland medborgarna för de tre stöttepelarna som behövs.

Bergqvist har länge ifrågasatt euron och inför den svenska folkomröstningen stod han på nej-sidan. Ändå är han för EU.

– Frågan har vuxit och blivit större idag. Euron har blivit synonymt med EU. Det bekymrar mig. Jag vill behålla EU men ifrågasätter euron.

Om du tittar på läget idag - vad är mest skrämmande och vad är mest lugnande?

– Mest skrämmande är att våra politiker verkar sakna probleminsikt. Frågor som framtidens välfärdssystem och fri rörlighet behöver hanteras.

Vad lugnar?

– Jag tror att när det väl kommer till kritan inser människor att det inte går att isolera sig utan att vi alla är beroende av att det går bra i Europa och i världen, säger Robert Bergqvist.

Annons
Annons

Ett presidentval handlar om makten högst upp i toppen på den politiska beslutspyramiden, därför är det franska valet viktigast i år säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Foto: Anders Ahlgren/Claude Paris/AP Bild 1 av 2

Europas problem kommer inte att försvinna och vi rör oss åt fel riktning, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons