Annons
X
Annons
X

Chefsekonom: ECB:s åtgärder får allt mindre effekt

Sänkta räntor, ännu mera stödköp och möjligheten för banker att låna av centralbanken till minusräntor. Den Europeiska centralbanken tog fram en dunderkur som ska få fart på inflationen och på Europas ekonomi och hjälpa bankerna.

ECB-chefen Mario Draghi.

ECB-chefen Mario Draghi. Foto: Michael Probst/AP

Mina damer och herrar. ECB-chefen Mario Draghi inledde torsdagens presskonferens precis som vanligt. Men allt var inte som vanligt. För att undvika risken att göra finansmarknaden besviken hade centralbanken laddat upp med en lång rad av åtgärder.

– Vi vill stimulera nya lån, stödja återhämtningen, och se att inflationen kommer tillbaka till vårt mål på under men nära 2 procent, sade Mario Draghi.

ECB sänker alla räntor, den viktiga inlåningsräntan sänks 10 punkter till minus 0,4 procent. Stödköpen av räntepapper utökas från 60 till 80 miljarder euro per månad. Centralbanken ska nu också kunna köpa företagsobligationer. Sist men inte minst ska ECB återigen låna ut pengar direkt till bankerna.

Annons
X

Paketet är mer expansivt än vad Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, hade räknat med. Men trots dunderkuren var glädjen på finansmarknaden kortvarig.

– Tyska börsen steg först men föll sedan tillbaka, euron försvagades först men stärktes sedan igen. Det är uppenbart hur känslig marknaden är och hur mycket mindre effekt den här typen av åtgärder får idag jämfört med tidigare, säger Anna Öster.

Hur ska man tolka det, biter inte åtgärder från centralbanker längre?

– Jo, men jag tror att man får kortare effekter. Finansmarknaden har vant sig vid stimulansen samtidigt som det finns många orosmoln, det gäller inte bara ekonomiska men också politiska och geopolitiska risker.

Är det något annat som sticker ut från det Mario Draghi säger?

– Nej, de sänker sina tillväxt- och inflationsprognoser och därför kommer de också med fler åtgärder. Nu väntas de inte ens nå sitt inflationsmål under 2018. Den stora nyheten är att bankerna ska få låna billigt av ECB och under en lång period. Det betyder i sin tur att de låga räntorna kommer att vara kvar länge, säger Anna Öster.

ECB har under åren blivit något av förkortningarnas mästare. Det nya programmet för lån till banker är inget undantag utan heter TLTRO. Vid fyra tillfällen ska banker kunna låna hos ECB.

Det är uppochnervända världen men det är så det fungerar nu.

Beroende på hur mycket pengar de redan har lånat ut till företag och hushåll, och hur stora lån de tar, kan de få olika låg ränta. Den allra lägsta gränsen sätts av ECB:s inlåningsränta som i dag är minus 0,4 procent. Lånen ska löpa på 4 år.

– Jag tolkar det som att ECB är orolig för att bankerna kommer att få svårt att låna pengar framöver och vill förbättra kreditgivningen i Europa. Det och många av de andra åtgärderna från ECB är ett sätt att hjälpa ett svagt banksystem, säger Carl Hammer, chefsstrateg för valutor på SEB.

Banker kommer alltså få betalt för att låna av centralbanken ECB?

– Ja, de första lånen kommer att börja på noll men ju mer man lånar ut desto lägre blir räntan. Det är uppochnervända världen men det är så det fungerar nu. Det är tydligt att Europas banker behöver hjälp och att Europas ekonomi behöver strukturella reformer, vilket Draghi också påpekade.

På senare tid har centralbankernas minusräntor ifrågasatts allt mer. Centralbankernas egen bank och tankesmedja BIS varnade nyligen för konsekvenserna om räntorna skulle sänkas mer. För Europa är bankernas sårbarhet i fokus. Minusräntorna pressar bankernas lönsamhet när många banker tvekar att införa negativa räntor på sparkonton, men förväntas sänka utlåningsräntorna.

Alla stödåtgärder har dessutom pressat ner långa räntor, och när räntekurvan är flackare blir det svårare för banker att tjäna pengar. Många europeiska banker är dessutom i väldigt dåligt skick.

Mario Draghi är väl medveten om att minusräntor kan få oönskade effekter i banksystemet och valde sina ord noga på presskonferensen.

– Räntorna kommer att vara låga, väldigt låga, under en lång tid och längre än våra stödköp av räntepapper pågår. Vi räknar inte med att behöva sänka räntorna mer, men ny fakta kan förändra bilden. Vår erfarenhet av negativa räntor har varit god. Men räntorna kan inte bli hur låga som helst utan att det får konsekvenser för banksystemet, sade Draghi.

Det har spekulerats i att kraftiga åtgärder från ECB skulle kunna förmå Riksbanken att genomföra valutainterventioner.

– Osäkerheten kring Riksbanken är större nu efter vice riksbankschef Cecilia Skingsleys utspel om att hon vill lyfta blicken. Kronan försvagades också efter ECB-beskedet så pressen på Riksbanken minskade, säger Anna Öster.

Annons

ECB-chefen Mario Draghi.

Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X