Annons
X
Annons
X

Chefredaktör portas från Sveriges Radio

Arbetarbladets chefredaktör och ansvarige utgivare, Daniel Nordström, portas från Sveriges Radio fram till valet eftersom han kan uppfattas som politisk.

– Jag har ingen som helst politisk koppling, säger han till SvD.

På onsdagar sänds ett program i P4 Gävleborg som heter Nyhetskommissionen. Tre panelmedlemmar diskuterar aktuella ämnen; OS, Zlatans reklamfilm, Fadimedagen och Percy Nilssons glassbilsbekymmer hör till ämnen som nyligen varit på tapeten.

En av ”nyhetskommissionärerna”, som de kallas, har varit Arbetarbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström. Men nu är det slut på debatterna för hans del – åtminstone fram till valet.

– Jag portas eftersom jag kan uppfattas som politisk. Men jag är som vilken chefredaktör som helst. Jag har inte på något vis värvats på politiska grunder och blev ytterst förvånad när jag fick beskedet, säger han.

Annons
X

Arbetarbladets ledarsida är S-märkt, men står som på alla andra tidningar utan koppling till den övriga redaktionen. Daniel Nordström säger att han aldrig sett sig själv som en partipolitisk person.

– Beslutet grundar sig på grund av ledarsidans färg. Men vad det har med mig att göra kan man ifrågasätta, jag har ingenting med den politiska sidan att göra. Det är fascinerande att man kan ha den här uppfattningen 2014 – att man inte förstår skillnaden mellan den politiska chefredaktören och chefredaktören.

Daniel Nordström säger att hans medverkan i Sveriges Radio inte är viktig för egen del. Men han ifrågasätter hur framtida gränsdragningar ska kunna göras på ett adekvat sätt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De borde lägga ned sina sändningar och bara köra musik. Men musik är politik. Och sport kan också vara politik, det ser vi inte minst på OS. Kanske borde de publicera vågskvalp eller fågelkvitter fram till valet. Var går gränsen för public service?

  – De är så rädda att det blir patetiskt.

  Inte heller komikern Soran Ismail får arbeta för Sveriges Radio fram till valet. Skälet är snarlikt: han är för politisk och anses ha brutit mot kraven på opartiskhet.

  Daniel Nordström ser inte någon direkt koppling mellan de båda besluten, men tycker att de fattats ”någonstans i samma linje och i samma rädsla”.

  – Sveriges Radio har en linje som är mycket märklig. De får fatta vilka beslut de vill och jag behöver inte vara med i P4. Men de frågade mig, jag tackade ja och nu är jag tydligen portad.

  Leif Eriksson är kanalchef på P4 Gävleborg. Han hänvisar till Sveriges Radios regler som syftar till att värna journalistikens oberoende.

  – Det gäller framför allt programverksamheten, vilka som kan knytas till speciella politiska uppfattningar eller ställningstaganden. Nu är ju inte Daniel Nordström aktiv politiker, men han är chef och ansvarig utgivare för stadens S-tidning.

  Men det är skillnad på att vara chefredaktör och politisk chefredaktör.

  – Jo, det känner jag till. Men han är chef för hela tidningen.

  Men han uttrycker ingen partipolitisk ståndpunkt.

  – Det handlar om att han förknippas väldigt intimt med Arbetarbladet som är länets största socialdemokratiska tidning. Han är chef och ansvarig utgivare. Det är inte förenligt att han varje eller varannan vecka är med i radion när andra chefredaktörer inte är det. Det handlar om balans.

  – Med de regler som vi har, min tolkning av dem och den starka förknippning han har med tidningen får han avstå att vara med de här sex månaderna. Sen är han naturligtvis väldigt välkommen tillbaka.

  – Det är med respekt för vårt uppdrag, vår publik och vår trovärdighet.

  Du säger att Daniel Nordström förknippas starkt med tidningen. I vilken mån är tidningen partipolitisk förutom på ledarsidan?

  – Nej, det är där den är politisk.

  Alla tidningar är ju politiska på ledarsidan.

  – Ja, just det. Därför har vi inga chefredaktörer med. Inga andra heller. Det skulle inte gå med en S- eller M-märkt statsvetare heller.

  – Han är också en mycket aktiv person i sociala medier, har åsikter om både det ena och det andra. Och det får man ha. Men förknippandet som ledare för länets största S-tidning gör det inte möjligt att vara med i det här som ju är ett nöjesprogram.

  ”Soran Ismail är inte nyhetsreporter” svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X