Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Chefer vill att anställda ska jogga för högre lön

Text: SvD Perfect Guide - 13 mars 2019
Annons

God hälsa går hand i hand med minskad sjukfrånvaro. Detta har har arbetsgivare upptäckt – och lockar sina anställda med högre lön om de sköter sin fysiska hälsa. HR-byrån Kompetenslaget har introducerat ”svettlön” där anställda får 50 kronor per träningspass de utför utanför kontoret. Som mest kan de tjäna 6 000 kr per år genom fysiska aktiviteter utanför arbetstid. Från ridning till löpning, så länge man svettas.
– Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det, säger Helene Lowall, verksamhetschef på byrån, till TT.

Initiativet har haft effekt. Allt fler tränar och sjukfrånvaron har minskat. Samtidigt finns det röster som höjs om problematiken när gränser mellan privat- och arbetsliv luckras upp. Carl Cederström, forskare vid Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet, förklarar:
– Att låta arbetstagare göra konditionstester kontinuerligt blir ett sätt för arbetsgivaren att få insyn och kontroll över aspekter av människors liv som tidigare låg utanför arbetsgivarens insyn.

Annons