Annons
X
Annons
X

Chefer ”sjobbar” när de är sjuka

I Chefs undersökning om att ”sjobba” – jobba fastän man är sjuk – tycker hälften inte att de kan vara hemma sjuka lika mycket som sina medarbetare. Hur ska man egentligen navigera i gråzonen av jobb, sjobb, vabb och vobb?

[object Object]
Var femte chef tycker inte att en förkylning är ett giltigt skäl att vara hemma från jobbet, visar en undersökning. Foto: Colourbox

Det brukar kallas för sjuknärvaro – förekomsten av snoriga eller hostande anställda på en arbetsplats. Resultatet i tidningen Chefs undersökning visar att chefer inte är något undantag.

Knappt hälften, 49 procent, av de 2 077 deltagarna, uppger att de alltid eller ofta går till jobbet när de är sjuka. På frågan om man jobbar hemifrån trots sjukdom svarade ännu fler, 64 procent, ja, alltid eller ofta.

Var femte chef, 20 procent, tycker inte att en förkylning är ett giltigt skäl att vara hemma sjuk. Som andra anledningar till att jobba trots att man är sjuk uppger 15 procent att de har en nyckelposition och inte kan ersättas, 13 procent att de inte vill svika sina kolleger och 11 procent att de inte vill förlora någon inkomst.

Annons
X

Men detta betyder inte att stora delar av Sveriges chefskår är på väg att bränna ut sig – det kan vara okej att jobba någon timme även om du har feber och ont i halsen.

– Det finns inget likhetstecken mellan att vara sjuk och att inte ha någon arbetsförmåga alls, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt lednings-ansvarig på Previa.

I undersökningen frågade Chef vilket ord som cheferna tycker passar bäst för att beskriva fenomenet sjuk-jobba eller jobba sjuk. Ordet ”sjobba” utsågs till vinnare.

– Som kulturella fenomen är ju det här med att vabba och vobba väldigt svenskt. Det handlar om det välfärdssamhälle som vi har, det finns ju inte i övriga världen. Jag bor i Danmark och där finns inget som heter vabb, man får vara hemma en dag och sedan får man lösa det på något sätt, säger Urban Svensson.

I forskningssammanhang på engelska talar man ibland om ”presenteeism”. Men verkligheten är mer diffus och närvaro i arbetsuppgifter behöver ju inte betyda fysisk närvaro på arbetsplatsen
– om inte arbetets natur kräver det, vilket kan vara fallet för många chefsjobb inom till exempel vård och omsorg.

– Man ska nog inte reducera det till närvaro och frånvaro – för man kan vara fysiskt närvarande och ha låg produktivitet och vice versa. Och närvarande som chef kan man vara på många olika sätt, säger Urban Svensson.

Så var Chefgalan 2016 chef.se Frågorna du ska ställa när du söker jobb chef.se Så blir du snäll och lönsam som chef chef.se Ny rapport: Var femte ledare kvinna chef.se
Annons
Annons
X

Var femte chef tycker inte att en förkylning är ett giltigt skäl att vara hemma från jobbet, visar en undersökning.

Foto: Colourbox Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X