Annons
X
Annons
X

Chefer får gå – åter stökigt på Business Sweden

Det är återigen stökigt på Business Sweden. I Asien har sex chefer fått lämna sina uppdrag på bara ett år. Nu kommer beskedet att även deras Stockholmschef omedelbart får lämna organisationen.

Business Swedens vd Ylva Berg.

Business Swedens vd Ylva Berg. Foto: Rebecka Uhlin och Yvonne Åsell

Flera källor uppger för SvD Näringsliv att Stefan Bergström, som koordinerar Business Swedens asiatiska verksamhet, plötsligt har fått lämna sin tjänst.

Klart är att Stefan Bergström lett en verksamhet under mycket snabb förändring. Sex exportansvariga chefer har på kort tid lyfts bort från sina exportfrämjande tjänster i Asien. På bara något år har landsansvariga chefer fått lämna uppdragen i Australien, Indonesien, Hongkong, Kina, Nya Zeeland och Vietnam.

Nu drabbas alltså även den regionansvarige i Stockholm, som får gå. På Business Sweden är det locket på. Myndigheten har skakats av kraftiga omorganisationer sedan den nuvarande vd:n Ylva Berg tog över för två år sedan. Det var Ylva Berg som lyfte upp Stefan Bergström till en position bland toppcheferna.

Annons
X

– Den information vi har är att han inte längre är chef för Asien och att han inte längre behöver jobba, säger en av källorna.

Business Swedens exportfrämjande verksamheter i Asien höll precis på att hämta sig, när beskedet om ytterligare chefsförändring kommer. Det skapar ny oro i en redan sargad organisation.

I förra årsredovisningen redovisade Business Sweden hela 62 miljoner kronor som engångskostnader som nästan helt gällde personalnedskärningar. Bland annat sades 58 personer upp i Sverige och nio utlandskontor lades ned.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men nu kommer ny kritik om att åtgärdspaketet i flera fall har satt igång en chefskarusell som i sig har varit dyr, inte minst när flera kontor i Asien har bytt chef. Det gäller särskilt när utlandspersonal "arbetsbefriats" till stora extrakostnader för sådant som bostäder och familjeersättningar. Kritiken gäller också att lokalanställda i flera olika länder periodvis har lämnats chefslösa med svagare resultat som följd.

  – Ylva Berg har nog lyckats spara, något som kommer att synas i siffrorna för 2015. Men det är till ett högt pris. Det allvarliga är att man i Stockholm inte har förstått hur lång tid det tar för utlandspersonal att jobba in sig i asiatiska länder. Detta är länder där man inte bygger upp kontaktnät och språkkunskaper på några månader, säger en källa.

  En av SvD Näringslivs källor påpekar att det ofta är kontaktnätet och praktisk kunskap om hantering av sådant som byråkrati, tillstånd och korruption som behövs för att svenska mindre företag ska få hjälp att etablera export i Asien.

  SvD Näringsliv har – utan resultat – sökt Business Sweden för en kommentar till att Stefan Bergström har fått sluta.

  Annons
  Annons
  X

  Business Swedens vd Ylva Berg.

  Foto: Rebecka Uhlin och Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X