Chefer åtalas för dödsbrand

Tidigare landstingsdirektören Christer Jakobsson åtalas för dödsbranden på en psykiatrisk klinik i Växjö för två år sedan. Christer Jacobsson var ansvarig för den undermåliga brandsäkerheten och bör dömas för grovt arbetsmiljöbrott, anser åklagaren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var i augusti för två år sedan som en patient på S:t Sigfrids psykiatriska klinik i Växjö tände eld på en avdelning för att begå självmord. Två andra inlagda dog.
Christer Jacobsson var som landstingsdirektör i Kronobergs landsting högsta ansvarig för kliniken. Han har uppsåtligen eller av oaktsamhet inte gjort tillräckligt för att förebygga olyckor, anser åklagare Jan Andersson.

– Personalen hade inte fått internutbildning i brandskydd och visste inte ens var brandutrustningen fanns någonstans. Christer Jacobsson har brutit mot arbetsmiljölagen och vållat de två personernas död. Han har medvetet tagit risker som gör att brottet ska bedömas som grovt, säger utredaren Johan Andersson.
Det är ovanligt att en person så högt i ansvarskedjan ställs till ansvar för felaktigheter på en enskild klinik. Christer Jakobssons advokat Lars Viklund anser att ansvaret för brandsäkerheten var delegerat neråt i organisationen. Dessutom hävdar han att det inte går att fastställa om åtgärderna skulle förhindrat
branden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons