Chefens ansvar för hälsan skärps Seniorer vill ha andra morötter

Under strecket
Publicerad
Annons

Chefens ansvar för medarbetarnas hälsa har ställts på sin spets med en ny dom. En kvinna som arbetat med administration på ett företag i Norrtälje får livränta efter att hennes utmattningsdepression klassats som arbetsskada. Hennes ansökan om livränta avslogs av Försäkringskassan. Men efter att ha överklagat har först länsrätten och nu även kammarrätten gått på kvinnans linje. Det är första gången diagnosen utmattningsdepression klassats som arbetsskada. Men det innebär inte att alla som fått samma diagnos har en skada som ger dem rätt till livränta.

– Men visst är detta en påminnelse om att chefen har ansvar för arbetsmiljön och att han eller hon ska ha koll på hur medarbetarna mår, säger Alf Eckerhall, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.
Foto: Malin hoelstad
Medarbetare i åldern 50+ behöver andra morötter än yngre. De som ville fortsätta jobba fram till pensionsåldern älskade sitt jobb, ville fortsätta att vara aktiva och ville ha möjlighet att jobba med spännande saker. Först på fjärde plats kom
ekonomin. Det starkaste motivet till att vilja gå i pension är mer fritid. Det visar en dansk undersökning bland 300 anställda i åldern 50 till 65 år, skriver HR Briefing.
För att motivera äldre medarbetare kan de erbjudas:
Kortare arbetstid - mer fritid.
Mer självstyrning - den som har eget ansvar vill jobba längre.
Utvecklingsmöjligheter - utveckling är en stark drivkraft även för äldre.

Annons
Annons
Annons