Annons

Chefen vill att du svettas för lönen

Gabriella Moritz på Kompetenslaget tränar padel. Sedan ett par år tillbaka får hon så kallad svettlön från sin arbetsgivare när hon tränar.
Gabriella Moritz på Kompetenslaget tränar padel. Sedan ett par år tillbaka får hon så kallad svettlön från sin arbetsgivare när hon tränar. Foto: ERIK ABEL / TT

Jogga och få högre lön? Allt fler arbetsgivare vill hålla koll på de anställdas hälsa och träningsvanor.

Fysisk aktivitet ökar självskattad hälsa och minskar sjukfrånvaron. Samtidigt varnar forskare för enkla samband mellan träning och arbetsprestation.

Under strecket
Helen Preutz / TT
Publicerad

Anställda vid Kompetenslaget uppmuntrades att träna utanför arbetstid mot en ersättning i form av 50 kronor per pass.

Foto: ERIK ABEL / TT

"Jag har jobbat inom både kommunal och en mängd olika företag, säger Gabriella Moritz på Kompetenslaget. Där har jag fått pengar för gympaskor och gymkort. Men det här ger mer", säger hon om svettlönen.

Foto: ERIK ABEL / TT

– Jag vill påstå att det har två effekter – den fysiska och den mentala effekten. Är man frustrerad och tränar, så brukar man också komma tillrätta med det, säger Helene Lowall, verksamhetschef för HR-byrån Kompetenslaget med ett tjugotal anställa i Umeå, Luleå och Piteå.

För två år sedan introducerade företaget konceptet "svettlön" där anställda uppmuntrades att träna utanför arbetstid mot en ersättning i form av 50 kronor per pass. Den maximala svettlönen är 6 000 kronor om året och de flesta av företagets anställda får ut maxbeloppet. Inte bara löpning och gymträning räknas utan även aktiviteter som ridning och snöskottning – så länge du svettas.

Annons
Annons
Annons