Annons
X
Annons
X

Chefen ser dig – nytt program ska övervaka dina rörelser

Ett nytt program från Microsoft ska övervaka kontorsanställdas prestationer framför datorn. Företaget har nu skickat in en patentansökan för ett spionprogram som ska göra det lättare för chefen att se hur mycket du presterar, hur ditt ansiktsuttryck ser ut och hur stressad du är. Men kritiken har inte låtit vänta på sig.

Att arbetsgivare övervakar sina anställdas vanor på internet under arbetstid är knappast ovanligt. E-post och vilka hemsidor de anställda surfar på kontrolleras.

Men nu vill Microsoft gå ett steg längre, rapporterar den brittiska tidningen The Times.

Företaget har skickat in en patentansökan som gäller ett spionprogram som ska kontrollera de anställdas prestationer framför datorn.

Annons
X

Tidigare har liknande program funnits för piloter, brandmän och astronauter skriver tidningen, men det här är första gången ett företag presenterar planer på att utveckla programvara för alla kontorsanställda.

Blir programmet verklighet kan Microsoft i framtiden erbjuda alla arbetsgivare möjligheten att ha bättre kontroll över hur mycket de anställda arbetar. Med trådlösa sensorer ska hjärtslagen, kroppstemperaturen, hjärnsignaler, ansiktsutryck, blodtryck och rörelser kontrolleras.

Med den informationen ska systemet sedan varna chefen om den anställda känner sig stressad eller frustrerad.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig, rapporterar The Times. Både frivilligorganisationer, advokater och den brittiska informationskommissionären reagerar på planerna.

– Det här systemet är ett intrång i varje enskild del i de anställdas liv, säger Hugh Tomlinson på advokatfirman Matrix Chambers till The Times.

Microsoft väljer att inte kommentera uppgifterna, men säger att företaget har över 7 000 patentansökningar just nu och att bolaget är stolt över den kvalitet patenten och uppfinningarna har.

,Enligt det amerikanska patentverket kan patentet beviljas inom ett år.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X