X
Annons
X

Chefen har dålig koll på psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Trots det står många arbetsgivare som handfallna när problemen väl uppstår på deras arbetsplats. En öppnare dialog, bättre rutiner och ett tydligare ledarskap efterlyses av experter.

**Det har kallats **vår tids folksjukdom. Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar och vi möts allt oftare av svarta rubriker som larmar om att problemen bara ökar. Sjukskrivningarna kostar samhället och företagen stora pengar och för den som drabbas kan det ta många år att komma tillbaka till arbetslivet. Trots detta saknar många företag rutiner och policys för att hantera problemen och kunskapen bland chefer är ofta bristfällig. Det säger Rickard Bracken, projektledare för Riksförbundet Hjärnkoll, som verkar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa.

– Chefer i våra undersökningar säger att "psykisk ohälsa är vanligt men inte på min arbetsplats". Man pratar för lite om psykisk ohälsa på arbetsplatserna och det saknas rutiner och policys i organisationerna för att hantera de här frågorna, säger han.

Efterfrågan bland ledare om hur man jobbar förebyggande mot psykisk ohälsa har ökat, enligt en ledarskapskonsult på Market Cap Group.

Foto: DANIEL NILSSON Bild 1 av 2

Ett häfte på energibolaget Eon.

Foto: DANIEL NILSSON Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X