Chatta om ekologisk odling

”Propagandan om att ekologiskt jordbruk hotar livsmedelsförsörjningen och att det är vägen till världssvält är nonsens och bygger på vinklade beräkningar.” Det skriver Artur Granstedt, docent i ekologisk odling och koordinator för Östersjöprojektet BERAS, på dagens SvD Brännpunkt. Han är en av många som har reagerat på helgens debattartikel om att ekologisk odling är vägen till svält. Klockan 14 chattade Artur Granstedt med läsarna här. Scrolla ner för att läsa alla svar.

Under strecket
Publicerad
KRISTER LARSSON / SCANPIX
Foto: KRISTER LARSSON / SCANPIX
Annons

13:57 SvD:
Hej och välkomna till dagens chatt med Artur Granstedt, docent i ekologisk odling! Ställ dina frågor i rutan till höger.

14:00 Tomas:
I gårdagens chatt erkände Holger Kirchmann att fosfor var en ändlig resurs. Kan man bedriva ”icke ekologiskt” jordbruk utan fosfortillskott? Om inte behöver vi ju ställa om illa kvickt för att slippa den svält Holger skriver om.
Artur Granstedt:
Helt rätt. Just de begränsade fosfortillgångarna är en viktig anledning till att återknyta kretsloppen mellan växtodling och djurhållning i enlighet med vad som eftersträvas i ekologiskt kretsloppsjordbruk. Det linjära flödet av växtnäring från växtodlingsgårdarna till gurgårdarna leder till att växtäringsöverskott -både kväve och fosfor-ackumuleras på de specialiserade djurgårdarna och belastar slutligen havet istället för att återanvändas.

Annons
Annons
Annons