Annons
X
Annons
X

Chatta om bisfenolfällan

Bo Jönsson, professor i miljömedicinsk kemi och Christian Lindh, docent i yrkes och miljömedicinsk kemi, vid Lund universitets medicinska fakultet, Arbets- och miljömedicin svarade på SvD-läsarnas frågor om bisfenol.

Av SvD
Josefins konservmeny:
DAG 3
Frukost: Sardiner i tomatsås. 
Frukostpålägg - räkröra (burk) på knäckebröd.
Lunch: Kycklingsoppa. Tonfisk, oliver, gröna bönor (i sallad med rödlök, potatis, kapris), majs. Fruktcocktail.
Middag: Tonfisk i thaisås, öl.

DAG 4
Frukost: Ananas- och mangojuice på burk. Sardiner i tomatsås på knäcke-
bröd.
Förmiddagsfika: Glass gjord på kondenserad mjölk. 
Lunch: Ravioli, majs på burk, lättöl.
Mellanmål: Ananasringar.
Middag: Vita bönor i tomatsås.
Josefins konservmeny: DAG 3 Frukost: Sardiner i tomatsås. Frukostpålägg - räkröra (burk) på knäckebröd. Lunch: Kycklingsoppa. Tonfisk, oliver, gröna bönor (i sallad med rödlök, potatis, kapris), majs. Fruktcocktail. Middag: Tonfisk i thaisås, öl. DAG 4 Frukost: Ananas- och mangojuice på burk. Sardiner i tomatsås på knäcke- bröd. Förmiddagsfika: Glass gjord på kondenserad mjölk. Lunch: Ravioli, majs på burk, lättöl. Mellanmål: Ananasringar. Middag: Vita bönor i tomatsås.

Tina: har ni fått några reaktioner från internationella forskare på experimentet?

Christian Lindh: Jo, vi fick precis mail från USA, de hade sett det och var intresserade

Moderator SvD: Två frågor till blev det! Vi tackar Christian Lindh och Bo Jönsson från Lunds universitet för deras medverkan - och såklart även alla läsare som skickat in frågor. Nu avslutas chatten, hejdå!

Annons
X

lärare: Många ungdomar reagerar med stor oro eller slår ifrån sig informationen när man tar upp Bisfenol A och andra miljögifter. har du samma erfarenhet och hur bemöter du det?

Bo Jönsson: Det är väl så med oss alla. Antingen tror man på larmen eller inte. Svaret liger ju ofta någonstans mitt emellan, varken svar eller vitt fast vi gärna vill ha det enkelt. Jag tror att det handlar om riskkommunikation och försöka förklara de risker som finns på ett sätt som kan förståss lätt. Tyvärr är det svårt med bisfenol A där expertisen ännu inte satt ner foten

Petra: Hej - det framgår dåligt i artikeln om det är själva maten eller förpackningen som är problemet, är det då plast eller är det metallburkar som är värst? Skulle vara intressant att se studien igen men utan att försökspersonerna äter på plasttallrikar för att se om det är dem eller om faktiskt är maten som ger utslag.

Christian Lindh: Jag håller med om att de enbart skulle äta konserver och inte blanda in tallrikar. Bisfenol kan komma både från epoxihartsytan som finns på insidan av konservburkarna men även från polykarbonat tallrikar.

Moderator SvD: Då har vi varit igång en halvtimma - en fråga till blir det innan vi stänger chatten.

Ronnie: Hur och när kan bisfenol bli en fara för mig eller mina barn?

Bo Jönsson: Tyvärr, det är nog ingen i världen som säkert har svaret på din fråga.

Marie: Är det farligt för gravida att utsättas bisfenol i de nivåer som uppmäts i experimentet?

Bo Jönsson: Svaret är att vi inte vet. Det bör ju betonas att det experiment som journalisterna utsatte sig för var rätt extremt och det utsattes bara under två dagar för att sedan återgå till normal exponering. Problemet med graviditeter är att en hög exponering för någon produkt under en kort tid under fosterutvecklingen kan vara av vikt för hälsoeffekter. Det kan därför vara bra att vara försiktig. Det är ju faktiskt väldigt gott att använda färska varor vid matlagning.

Jerker: Hej! Jag undrar om det är Bisfenol i vattenledningsrör, sk PEX-slangar som används i nybyggda hus.

Christian Lindh: Tyvärr vet jag ej säkert om PEX slangar är fria från bisfenol. Men de är framför allt gjorda av polyetylen plast.

Gittan: Det absolut viktigaste livsmedlet - vatten - hur är det med ledningar, kranar o liknande. Kan jag vara säker på att inte tekniska på kommunerna använt det? Jag har sanerat tänderna från amalgam till porslin och plast. Vilket ämne består plasten av?

Bo Jönsson: Tyvärr vet jag inte svaret. Fråga din tandläkare

Anders Eriksson: Om ni vet hur mycket bisfenol som kom ut med urinen - vet ni också hur mycket bisfenol som har kommit in i kroppen och som stannat kvar?

Bo Jönsson: Man tror att det bisfenol som kommit in också kommer ut snabbt

Helena: Konservburkar, tallrikar och muggar i polykarbonat, kassakvitton, vatten från relinade ledningar, tandfyllningar...finns det fler produkter man bör undvika om man vill slippa få i sig bisfenol A?

Bo Jönsson: Det finns det säkert men dessa är troligen de viktigaste

Dennis: Finns det någon möjlighet att kontrollera halterna bisfenol i kroppen? Vart ska man vända sig? Hur reducerar man effektivast höga halter bisfenol i kroppen?

Christian Lindh: Vi analyserar bisfenol i urin på vårt laboratorium vid Arbets och miljömedicin i Lund. Vi har det på vår servicelista.

Bisfenol lämnar kroppen snabbt inom dygn.

Anders Eriksson: Jag har läst SvD-bloggarna och rapporteringarna och utifrån hur ni har beskrivit experimentet så anser jag att ingen kan slå fast varifrån Bisfenolet kommer ? Anser Bo Jönsson och Christian Lindh att man kan konstatera något annat än att dessa försökspersoner har fått i sig mer Bisfenol än normalt men att det i dagsläget är omöjligt att avgöra var det Bisfenolet kommer ifrån ?

Bo Jönsson: Bisfenolet måste ju komma ifrån något i deras ändrade livsstill under de två sista dagarna av experimentet. Som jag ser det är det då antingen från maten i burkarna eller från de material som används vid måltiderna.

Rebecka: Vad räknas som gränsvärdet för bisfenol i kroppen?

Christian Lindh: Det finns ett gränsvärde som ligger på 50 mikrogram/kg kroppsvikt och dag. Man kan tillägga att i detta experiment fick journalisterna i sig en bråkdel av detta gränsvärde.

briskas: Vad finns det för forskning som visar att bisfenol är farlig och i vilka mängder ? Länkar till dessa ?

Bo Jönsson: Djurstudier av högra halter ger i alla fall hälsoeffekter. Det finns även en del studier som visar på effekter vid halter i nivå med det vi människor utsätts för normalt men det är omtvistat. Studierna på människor är än för få. Tyvärr får du söka källorna på pubmed.

Mattias Bengtsson: Är det inte egentligen ett bra tecken att bisfenolen lämnar kroppen så pass snabbt?

Christian Lindh: Vår kropp tar snabbt och effektivt hand om och utsöndrar bisfenol, men vi får i oss små mängder hela tiden.

Bengt Mander: Hur kan det komma sig att försökspersonerna inte lyckades få ned halterna till 0 genom avgiftningen? Lagras det i kroppen? Missade de att undvika vissa källor (t ex inandning av vattenånga som transporterats i plaströr)?

Christian Lindh: Bisfenol lagras inte i kroppen utan försvinner snabbt ur kroppen. Redan efter 1-2 dygn har det mesta försvunnit.

Bengt Mander: Hur kan det komma sig att försökspersonerna inte lyckades få ned halterna till 0 genom avgiftningen? Lagras det i kroppen? Missade de att undvika vissa källor (t ex inandning av vattenånga som transporterats i plaströr)?

Bo Jönsson: Vi utsätts säkert hela tiden för små mänger av bisfenol A

Piero: Varför använder man bisfenol? Vad är det som gör det ämnet så bra?

Bo Jönsson: Plaster av bisfenol A ger starka och täta produkter

Mats: Hej! I vilka vanliga produkter finns bisfenol? Hur är det t.ex med mjölkpaket o dyl?

Bo Jönsson: Det vet jag inte. Vi får väl sätta oss in idetta efter detta experiment.

Anna: Om ni skulle beskriva det enkelt för en femåring - vad är bisfenol?

Bo Jönsson: Någonting man gör plast av

Moderator SvD: Vi säger välkomna till Bo Jönsson, professor i miljömedicinsk kemi och Christian Lindh, docent i yrkes och miljömedicinsk kemi, vid Lund universitet som ska svara på frågorna idag.

Moderator SvD: Hej och välkomna till SvD:s chatt om bisfenolfällan! Det har kommit in en hel del frågor, men fortsätt gärna att skicka in medan chatten pågår.

LÄS MER
på bloggen om experimentet

Bisfenolfällan – mer läsning:

Försökspersonerna om resultatet blog.svd.se ”Undersökande journalistik med nya metoder” blog.svd.se Försökspersonerna om resultatet blog.svd.se ”Undersökande journalistik med nya metoder” blog.svd.se

SvD.se

Annons
Annons
X

Josefins konservmeny: DAG 3 Frukost: Sardiner i tomatsås. Frukostpålägg - räkröra (burk) på knäckebröd. Lunch: Kycklingsoppa. Tonfisk, oliver, gröna bönor (i sallad med rödlök, potatis, kapris), majs. Fruktcocktail. Middag: Tonfisk i thaisås, öl. DAG 4 Frukost: Ananas- och mangojuice på burk. Sardiner i tomatsås på knäcke- bröd. Förmiddagsfika: Glass gjord på kondenserad mjölk. Lunch: Ravioli, majs på burk, lättöl. Mellanmål: Ananasringar. Middag: Vita bönor i tomatsås.

Bild 1 av 4

Hannes konservmeny: DAG 3 Frukost: Tonfisk på burk, knäckebröd. Lunch: Sallad Nicoise, kaffe i plastmugg, läsk, Konserverade ananasringar, fruktcocktail. Middag: Thaigrönsaker, kokosmjölk, läsk. DAG 4 Frukost: Tonfisk på burk, bönsallad i konservburk, keso, läsk. Lunch: Thaigryta (rester), majs, läsk. Mellanmål: Fruktcocktail.

Bild 2 av 4

Marias konservmeny: DAG 3 Frukost: Tonfisk, grapefruktjos, smörgås med ost. Lunch: Kycklingsoppa, tonfisksallad, läsk. Fruktcocktail. Middag: Thaicurry (kokosmjölk, wokgrönsaker på burk, lite kyckling) ,ris. Läsk. DAG 4 Frukost: Tonfisk, te i plastmugg och en ostsmörgås. Förmiddagsfika: Glass gjord på kondenserad mjölk. Lunch: Ravioli, lättöl. Mellanmål: Ananasringar, läsk. Middag: Thaicurry (rester) ,ris.

Bild 3 av 4

Henriks konservmeny: DAG 3 Frukost: Vita bönor, bacon, läsk, kaffe värmt i plastmugg. Fruktcocktail. Lunch: Tonfisksallad, läsk, ananas. Middag: Ärtsoppa, folköl, kaffe i plastmugg. Fruktcocktail. DAG 4 Frukost: Vita bönor, bacon, läsk, kaffe värmt i plastmugg. Lunch: Ravioli, folköl. Mellanmål: glass på kondenserad mjölk.

Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X