Chatta med Johan Mast om hjälparbetets risker

Johan Mast är generalsekreterare för Läkare utan gränser. På dagens Brännpunkt kritiserar han regeringen och främst biståndsminister Gunilla Carlsson för att vilja integrera hjälpen med den militära aktionen i Somalia. Detta riskerar både somaliernas och hjälparbetarnas säkerhet, menar Johan Mast, som chattade med SvD-läsarna på fredagen. Läs hela chatten nedan.

Under strecket
Publicerad
Annons

13:01 Karin:
Upplever ni ofta otrygghet när ni jobbar ute i fält?
Johan Mast:
Läkare Utan Gränser (MSF) arbetar i de flesta konfliktområden världen över och det medför förstås att vår personal får uppleva saker som vi sällan gör här hemma. Samtidigt är det ett val vi alla gör när vi börjar jobba för MSF att acceptera att arbeta på osäkra platser. Men de som lever farligast är våra patienter.

13:03 Berndt:
Varför tror du att Gunilla Carlsson gör såhär, ändrar och vill ha hjälp och militär under samma tak? Kan det finnas några tänkbara vinster?
Johan Mast:
Bra fråga, Berndt! Jag undrar precis samma sak. Våra kollegor runt om i världen har också ställt sig frågande till varför just Sverige lierat sig med USA, Frankrike och några till i den här frågan. Vi har frågat UD och det enda svar vi fått säger att regeringen har gjort bedömningen att situationen i Somalia tillåter full integrering. Hur de har kommit fram till den bedömningen vill vi gärna veta...

Annons
Annons
Annons