Chatt: SvD svarade om Ukraina

Toppmötet i Minsk gav inget avgörande genombrott i Ukrainakrisen. Hur nära ligger ett storkrig? Bör Sverige skicka en trupp till Ukraina? SvD:s Anna-Lena Laurén svarade på läsarnas frågor om händelseutvecklingen i konflikten mellan Ukraina och Ryssland. 

Under strecket
Publicerad
Porosjenko och Putin möttes i Minsk.

Porosjenko och Putin möttes i Minsk.

Foto: REUTERS
Annons

10:58 Erik:
Har Putin eller Porosjenko nåt att komma med? På båda sidor finns det en radda stridande. Kommer de olika frivilligbataljonernapå ukrainska sidan att gå med på en politisk lösning? De strävar ju efter en militär lösning. Samma sak på rebellsidan. Där är det väl också olika fraktioner som inte lystrar till Moskva. Vad tror du?
Anna-Lena Laurén:
Frivilligbataljonerna är ideologiskt inriktade och inte det minsta intresserade av kompromisser. Det kan bli svårt att få dem med på några kompromisslösningar. Samtidigt tror jag inte de är tillräcklig starka för att ensamma kunna besegra sin motståndare. På separatistsidan har vi ett ledarskap som är utsett av Moskva, däremot tror jag inte att alla kommendörer på fältet bryr sig om vad Moskva säger. Det gör situationen oförutsägbar och farlig.

11:01 Nicke B:
Det har börjat synas uppgifter i rysk media om mer eller mindre hemliga begravningar av soldater som tros ha dött i Ukraina, men som enligt myndigheterna omkommit i övningsolyckor. Börjar den ryska allmänheten, det statsreglerade medieklimatet till trots, inse att landet de facto är en aktiv part i en kris där även de egna sönerna kan få sätta livet till? Hur tror du detta kan påverka utvecklingen och stödet för Putin?
Anna-Lena Laurén:
Många i Ryssland är fullt medvetna om att ryska soldater deltar i kriget på separatisternas sida och de ser ingenting konstigt i det. En vanlig åsikt är att det är ryssars plikt att hjälpa sina bröder i Ukraina. Antalet döda ryska soldater är fortfarande för litet för att det ska börja få en opinionsbildande betydelse på samma sätt som under Tjetjenienkriget. Ryska nyhetssändningar visar dödade och skadade civila varje dag, nyheterna handlar ofta om enbart Ukraina från början till slut. Det är helt klart en medveten politik för att påverka folkopinionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons