Chatt om valresultatet i USA

Demokraterna och President Barack Obama och led ett svidande nederlag i tisdagens mellanårsval i USA. Frida Stranne, statsvetare och expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, svarade på läsarfrågor om hur valresultatet kommer att påverka USA:s politik framöver.

Under strecket
Publicerad
President Barack Obama besökte Philadelphia i slutspurten inför mellanårsvalet.

President Barack Obama besökte Philadelphia i slutspurten inför mellanårsvalet.

Foto: REUTERS
Annons

09:41 nyfiken:
hur gick det för dom stater som röstade om att legalisera marujana ? gick förslaget igenom eller inte ?
Frida Stranne:
Det känner jag tyvärr inte till. Har inte hunnit titta på olika sakfrågor i varje delstat men vi lär snart få besked om detta i olika medier. Det är en brännande fråga för många som väcker mycket olika känslor och därför kommer uppmärksammas.

09:43 Guran:
Vad vill nu Repulikanerna genomföra med sin politik som Obama bromsar?
Frida Stranne:
Det republikanska partiet är splittrat vilket kan vara en liten ”räddning” för Obama. Det är flera väldigt värdekonservativa som har plats i kongressen men partiet vet att man är tvunget att vinna mittenväljare för att vinna nästa presidentval. Frågan är mer om partiet kan enas under den kommande perioden och vilka som kommer att få starkt genomslag politiskt i kongressen. Generellt vill många avveckla Obamacare och gå in för sänkta skatter, främja villkoren för företag men då ”på bekostnad” av olika välfärdsprogram.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons