Annons
X
Annons
X

Chatt med Per Ankersjö

Per Ankersjö (C), ordförande för idégruppen bakom
idéprogrammet som splittrar partiet svarade på läsarnas frågor. Läs chatten i sin helhet nedan.

Per Ankersjö.
Per Ankersjö. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

13:45 Hej och välkomna till chatten med Per Ankersjö (C). Nu kör vi igång.

13:47 Karin:
Hur mycket av medias rapportering om upproret i Centerpartiet ska vi tro på? Jag vet att det finns en tendens till överdrifter ibland...
Per Ankersjö (C):
Hej! Ja visst överdrivs det ordentligt. Vi i idéprogramsgruppen har haft uppdraget att starta en värderingsdebatt i Centerpartiet och i samhället och det har vi fått. Politiska partiers uppgift är ju att diskutera politik och jag kan tycka att det är lite trist att det målas upp som uppror och kris när vi gör det. Sedan finns det förstås olika åsikter, annars skulle det vara väldigt oroande. Men rapporteringen har blivit väldigt dramatiserad.

13:51 Kexet:
Blev du förvånad över att ert förslag väckte så strak intern kritik?
Per Ankersjö (C):
Både ja och nej. Vi skrev medvetet ett förslag som var spetsigt, dvs vi filade inte ner skarpa frågor och formuleringar för att vi var rädda för debatten. Vi visste ju också att processen skulle fortsätta både med att partistyrelsen skulle skriva ett eget program och att det i sin tur skulle behandlas av en stämma. I sådana processer blir naturligtvis ursprungsförslaget mer strömlinjeformat. Däremot blev jag förvånad på vissa av reaktionerna, bland annat när det gäller politik som Centerpartiet redan idag står för som att minska progressiviteten i skattesystemet och att ha en vision om en gränslös värld. Men jag tror att ju längre tiden gått och i takt med att fler läst hela programmet, har debatten lugnat ner sig.

Annons
X

13:53 Emil,E:
Hej, Hur kommer det sig att plattare skatt och fri invandring blivit så kontroversiellt bland partister i landet, ni har ju röstat igenom det på stämman?
Per Ankersjö (C):
Ja det är nog på just dessa punkter jag blivit mest förvånad. Men bra att det kommer upp till ytan om även medlemmar missat att vi står för den politiken. Då kan det diskuteras och partiet blir tydligare.

13:55 Karin:
När är det tänkt att idéerna ska bli verklighet?
Per Ankersjö (C):
Vi i gruppen har haft perspektivet 10-20-50 år framåt, lite flytande beroende på fråga. Själva poängen med ett idéprogram är att lyfta blicken från dagspolitiken och prata framtidsfrågor och värderingar.

13:57 Roger K, Småland:
Är det inte skapandet av ett helt nytt parti vi nu ser. Har ni tänkt på namnbyte?
Per Ankersjö (C):
Nej det är det verkligen inte. Problemet är att media fokuserat på 3-4 frågor varav flera blivit föremål för ”visklek”, dvs det som rapporteras är inte vad som står i programmet. Min poäng är att även flera av de mest kritiska centerpartisterna säger att de ställer upp på stora delar i programmet. Det beror på att programförslaget bygger på solida centervärderingar i grund och botten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  13:58 John:
  Så här i efterhand, känns det som att det var klokt att lägga fram så kontroversiella förslag som inte tagits särskilt väl emot av folk i allmänhet? Tänker man sig att dålig publicitet också är publicitet och att man därigenom ”påminner” folk om Centern?
  Per Ankersjö (C):
  Det finns tillräckligt med partier som mest bryr sig om att polera sitt varumärke och skapa politik efter hur det blåser för tillfället. Vi är Sveriges mest öppna parti och öppenheten är inte gratis. Vi vågar diskutera framtidsfrågor och tystar ingen.

  14:02 peter:
  Vore intressant att veta hur fri invandring ska finansieras, kommer skolor att få obegränsade resurser att hjälpa de ofta lågutbildade invandrare som börjar i våra skolor eller blir det som det är nu..mindre hjälp för de ungdomar klarar grundkraven
  Per Ankersjö (C):
  Det finns många skevheter i diskussionen om invandring. Jag upplever att även den politiska mittfåran i svensk politik tyvärr anpassat sig efter mytbildningar om invandrare. Invandrare ser jag som en möjlighet. Dessutom ska man inte glömma varför många kommer hit: för att skapa sig ett bättre liv. När de gör det så är det bra även för svenska samhället. Men för att nå vår vision om en gränslös värld och fri invandring som krävs förstås att det blir lättare att skaffa sig ett jobb i Sverige. Det finns många problem på arbetsmarknaden som håller utrikesfödda och även ungdomar i utanförskap. Dessa måste förstås lösas.

  14:03 Karin:
  Är plattare skatt orättvist?
  Per Ankersjö (C):
  Nej det är det inte, det skapar större välstånd eftersom det gynnar drivkrafter att utbilda sig, starta företag mm. Notera också att vi förespråkar plattare skatt, inte platt skatt. Det är en enorm skillnad. Plattare skatt kan t ex innebära avskaffad värnskatt.

  14:05 Johanna:
  Finns det något alls i det här programmet om miljön? Ska inte C vara Alliansens gröna röst?
  Per Ankersjö (C):
  Massor. Vi pekar ut miljöfrågorna som partiets viktigaste och bygger många av våra resonemang kring faktumet att utan en god miljö riskeras allt, inklusive förutsättningen för liv och all annan politik blir meningslös. Vi skriver bl a att vi bara vill ha förnybar energi och vi vill prissätta utsläpp.

  14:07 Alf:
  Vad är tanken bakom det uppmärsammade förslaget om att månggifte skulle vara lämpligt i vårt land?
  Per Ankersjö (C):
  Tanken är att sätta gränsen mellan vad politiker ska bestämma och stifta lagar om och vad som ingår i den privata sfären. Jag tycker att politiken ska hålla sig borta från det privata så länge det inte handlar om tvång eller om barn kommer i kläm.

  14:08 Linus:
  Hur lyckades ni komma med en så välplanerad PR-kupp som gjorde att hela Sverige lyssnar på Centerpartiets idéprogram och inte de andra partiernas (som också har sådant arbete pågående just nu)?
  Per Ankersjö (C):
  Haha, nä en PR-kupp är det knappast. Snarare modet att vara Sveriges mest öppna parti :)

  14:09 Snart är chatten över, men vi hinner med ytterligare några frågor. /Moderator

  14:10 Hannes:
  Ser du dessa idéer om ex. Mer decentralisering fungerar inom ramen för allianssamarbetet?
  Per Ankersjö (C):
  Jag vänder mig starkt från förhållningssättet att något parti skulle behöva fråga andra allianspartier om lov. Centerpartiet ingår i alliansen och kommer så göra. Om man vill ha mer av våra prioriteringar som t ex miljö- och klimatpolitiken, decentralisering och bättre villkor för företagande så ska man rösta på C för att förändra alliansen i den riktningen.

  14:14 Fredrik:
  Jag har blivit nyfiken av debatten och tagit mig tid att läsa programmet och tycker att det har tendens till att vara intressant. Men jag tycker att det är för övergripande och lämnar öppet för tolkningar. Varför för ni inte längre och djupare resonemang så att man bättre förstår vad ni menar? Tror att det kunde gjort diskussionen bättre.
  Per Ankersjö (C):
  Vi fick uppdraget från vår partistyrelse att skriva ett program som var tydligt och dessutom kortare än det tidigare. Jag tror att just tydligheten är mycket viktig att jobba på för vårt parti. Om man skriver längre så finns risken att programmet blir för allmängiltigt. Sedan ska man komma ihåg att ett idéprogram till sin karaktär ska peka ut kompassriktningar för framtiden, inte utgöra handlingsprogram för konkreta dagsaktuella frågor.

  14:17 Kexet:
  Hur ska C lyckas locka väljare i nästa val?
  Per Ankersjö (C):
  Genom att bli ett tydligare parti som står för saker som är relevanta för väljarna. Att ta debatten om invandrarfientlighet kan vara en sådan tydlighet, men även att peka ut hur vi ska lösa andra stora samhällutmaningar som hur vi ska kunna rädda välfärden när vi svenskar blir allt äldre, hur vi ska möta konkurrensen på världsmarknaden och säkra svenska jobb, hur landsbygden ska kunna leva i framtiden, hur vi kan utveckla det digitala samhället.

  14:20 Malin P:
  Hur har ni tagit fram idéprogrammet? Har ni frågat runt bland många centerpartister eller har ni bara hittat på själva?
  Per Ankersjö (C):
  Vi har haft Sveriges mest öppna process med 10.000 deltagare, bland annat via en wiki på nätet där vem som helst har kunnat skriva texter, genom studiebesök, träffar med experter mm. Men förstås också genom en mycket omfattande mötesverksamhet i partiet. Sedan har vi i gruppen också haft ett mandat att sammanställa, analysera och tänka själva.

  14:22 Per Ankersjö (C):
  Tack för alla frågor! Centerpartiet är Sveriges mest öppna parti och en viktig del av detta är att svara på frågor på detta sätt. Ni som vill engagera er i frågor som den här debatten handlat om är varmt välkomna till Centerpartiet oavsett om ni vill bli medlemmar eller bara delta i vår spännande process!

  14:24 Och där var chatten över. Tack för alla bra frågor. /Moderator

  Läs mer om C-krisen:

  Annons
  Annons
  X

  Per Ankersjö.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X