Annons
X
Annons
X

Chatt med MP:s partisekreterare

Tisdagen är Miljöpartiets dag i Almedalen. Partisekreterare Anders Wallner chattade på förmiddagen med SvD:s läsare.

(uppdaterad)
Anders Wallner (MP) chattar med SvD:s läsare.
Anders Wallner (MP) chattar med SvD:s läsare. Foto: SVD

10:11 SvD Webbredaktion:
Hej och välkomna till chatten med Anders Wallner (MP). Nu kör vi igång.

10:15 Jackie:
Vad tycker du om blockpolitiken?
Anders Wallner:
Hej Jackie! Jag tycker att blockpolitik är bland det sämsta med partipolitiken. Det gör ofta att viktiga frågor som det egentligen finns en majoritet bakom blockeras, som t ex ändrad lag om otillgänglighet som diskrimineringsgrund. Alla utom M är för, men blockpolitiken blockerar en lösning.

10:17 Martina:
Hur ska ni lyckas bli tredje största parti när ni inte har en politik för industrin?
Anders Wallner:
Hej Martin! Vårt språkrör Gustav Fridolin har skrivit en bok om industripolitik (”Maskiner & människor”). Läs gärna hans och Birgitta Losman (mp-politiker Västra Götaland) i GP på temat: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.616796-sverige-behover-en-ny-industripolitik

Annons
X

10:18 Sarah:
Vilka vill ni helst samarbeta med efter valet?
Anders Wallner:
Hej Sarah! Vi vill sitta i nästa regering och ta ansvar för de politiska utmaningar där Alliansen misslyckats mest - klimatet, jobben och skolan. Vi hoppas att Socialdemokraterna också vill ta sig an de utmaningarna. Vi kommer inte att bli en del av Alliansen.

10:21 Rosa:
Ni säger att ni är gröna, men era förslag handlar oftast om hur folk på Södermalm i Stockholm ska få det bättre. Varför skulle jag som bor på landsbygden rösta på er. Här finns inga friskolor att välja mellan, min största rädsla är däremot att ortens enda skola snart läggs ned.
Anders Wallner:
Hej Rosa! Tack för en bra fråga! Jag är själv uppvuxen på landsbygden och vet hur viktigt det är med politiker som vet hur det är att bo i olika delar av landet. Under Alliansens tid vid makten har klyftan mellan stad och landsbygd ökat. Miljöpartiet vill framför allt satsa på att förbättra situationen för småföretagare, mer resurser till regionala högskolor och bryta oljeberoendet. Det är tre väldigt viktiga frågor för människor på landsbygden. Läs gärna mer om våra förslag här: http://www.dn.se/debatt/regeringen-vidgar-klyftan-mellan-stad-och-landsbygd/ ;

10:22 Carl:
Hur ser miljöpartiet på friskolor? Ska man tolka ert kongressbeslut som att ni vill att vi ska ha färre friskolor?
Anders Wallner:
Hej Carl! Vi är väldigt positiva till friskolor, de har bidragit till många bra saker i svensk skola. Däremot tycker vi att de ska fokusera på kvalitet i utbildningen och inte på vinstutdelning till ägarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  10:27 Kalle:
  Vad är er vision med invandringen till Sverige? Ni har beskrivit er som motpolen till SD, de vill minska invamdringen å ni vill alltså öka. Hur ska det gå till med dagens arbetsbrist och bostadsbrist å med miljön i åtanke? Med tanke på de utgifterna som skulle uppstå, hur skulle ni klara av ett långsiktigt å bra miljöarbete? Har ni bytt profil från miljö till invandring?
  Anders Wallner:
  Hej Kalle! Vår vision är en värld utan gränser, där alla människor kan flytta, och ingen tvingas fly. Det finns inget motsättning mellan hur tätbebott ett land är och hur stor arbetslösheten är. Sverige är beroende av att människor vill komma till Sverige för att arbeta. Vi brinner lika mycket för människors rättigheter som för miljön. De är en förutsättning för varandra.

  10:29 Bastian:
  Ska ni avveckla kärnkraften?
  Anders Wallner:
  Hej Bastian! Vi vill ersätta kärnkraften med förnybar energi, precis som Tyskland gör just nu. Vår bedömning är att energieffektivisering och förnybara energislag kan ersätta fossila bränslen och kärnkraft år 2030. Det är dessutom politik som skapar många nya jobb - i Tyskland arbetar idag 390 000 människor inom förnybar energi, tack vare politiken där.

  10:33 Börje K:
  Vill ni med dagens utspel om om minskat sjuklöneansvar slå in en kil i alliansen?
  Anders Wallner:
  Hej Börje! Framför allt vill vi minska sjuklöneansvaret (slopa det helt för de mindre företagen). Det här är ett bra exempel där blockpolitik förhindrar att genomföra viktiga politiska frågor, trots att alla partier utom bromsklossarna i M egentligen vill gå i den riktningen.

  10:35 mijövän:
  Varför byter ni inte namn till skolpartiet för det är ju det enda ni satsar på, kan ni inte säga något om miljön istället???
  Anders Wallner:
  Hej miljövän! Våra viktigaste frågor är miljö, nya jobb och skola. Det är också de områden vi lägger mest pengar på i vår budget. Senast idag skriver Isabella Lövin och Åsa Romson i SvD om Östersjön: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-kan-ostersjon-fa-chans-till-nytt-liv_8311468.svd

  10:38 SvD Webbredaktion:
  Snart är chatten med Anders Wallner (MP) över, men vi hinner med ytterligare några frågor. /Calle Sandstedt, moderator

  10:39 Pontus:
  Hur kan Miljöpartiet vara för nedladdning för eget bruk?
  Anders Wallner:
  Hej Pontus! Vi tycker inte att kopiering och fildelning för privat bruk ska vara straffbart, bland annat av integritetsskäl men också för att polisen och rättsväsendet har så många andra mycket allvarligare saker att arbeta med. Det är dock även viktigt att upphovsmän ska ha rätt till en rimlig ersättning.

  10:41 cristian:
  Var är ni beredda att offra i ert program för att få vara del av en framtida regering?
  Anders Wallner:
  Hej Cristian - det vore väl en sällsynt dålig strategi att avslöja det i en chat? Du får maila mig istället ;) Skämt åsido, när partierna tar våra valmanifest väljer vi vilka frågor som är allra mest prioriterade för oss.

  10:45 Maria:
  Vilket är Miljöpartiets recept mot främlingsfientlighet?
  Anders Wallner:
  Hej Maria! Rasism och främlingsfientlighet tillhör några av de stora utmaningarna. Jag tror att bland det viktigaste är att få skolorna att arbeta mer systematiskt med frågorna. Vi driver många förslag, inom demokrati, anti-diskriminering till exempel. Vi samlade en rad av dem i en riksdagsmotion förra året: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Drommen-om-Sverige_H002A393/

  Om du har egna idéer får du gärna maila dem till anders@mp.se.

  10:47 Pontus, 12 år:
  Vill ni ha betyg i grundskolan?
  Anders Wallner:
  Hej Pontus! Nej, det vill vi inte, det är fel väg att gå och skapar mer stress än vad det ger kunskap. Det viktigaste för skolan är att lärarna får mer tid för eleverna - inte fler formulär att fylla i.

  10:48 Anders Wallner:
  Tack så mycket för alla intressanta frågor! Glöm inte att det går att prata om MP:s politik med oss när som helst på vår hemsida: http://www.mp.se/prata

  10:50 SvD Webbredaktion:
  Och där var chatten med Anders Wallner (MP) över. Tack för alla bra frågor /Calle Sandstedt, moderator

  LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

  Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Anders Wallner (MP) chattar med SvD:s läsare.

  Foto: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X