Annons
X
Annons
X

Chatt med Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson chattade med SvD:s läsare.

[object Object]
Jimmie åkesson Foto: GUNNAR LUNDMARK

Mattias: Hur menar du att man ska kunna bekämpa missbruket av bidrag om man samtidigt luckrar upp regelverket i sjukförsäkringen?

Jimmie Åkesson: Jag är inte säker på att regelverket i den delen ska luckras upp. Det vi gjort hittills är att komma åt de uppenbara felen som uppstått i det nya systemet. Hur sjukförsäkringen ska utformas i framtiden återkommer vi till - sista ordet är sannolikt inte sagt i den frågan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Elias: På vilket sätt vill ni hjälpa de fattiga i u-länder som har det svårt?

  Annons
  X

  Jimmie Åkesson: Sverige har ett väldigt generöst bistånd (över 30 miljarder per år) och det tycker vi är bra, även om det inte måste vara så dyrt. Biståndet måste dock vara effektivt, vilket jag inte upplever att det är idag. Det går att effektivisera, så att vi hjälper fler människor men för mindre pengar.

  Daniel: När ska ditt parti ta tag i verkliga problem istället att stereotypisera och hetsa mot människor som inte har ”rätt” bakgrund?

  Jimmie Åkesson: Jag håller verkligen inte med dig om att vi gör det du påstår. Vi vill ha en ansvarsfull invandringspolitik. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att förstå att även en sådan fråga måste kunna diskuteras och prövas mot andra prioriteringar.

  Bella: Hej Jimmie och grattis till alla framgångar! Hur tänker SD ställa sig mot grundlagsändringen som skedde förra året, utan svenskarnas medvetande? Kommer ni att ta upp frågan på nytt så att svenska folket får reda på vad som har skrivits in i våra grundlagar? Lycka till med att fortsätta kämpa för svenskarnas väl och ve!

  Jimmie Åkesson: Hej och tack!

  Den riktigt allvarliga förändringen var att vi skrev in EU-medlemskapet i grundlagen. Det strider mot portalparagrafen som säger att all offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är dess företrädare.

  Det kommer vi att fortsätta kämpa emot.

  Ragnar: Hur vill SD att Monarkin skall stärkas?

  Jimmie Åkesson: Jag tycker att monarkin har en alldeles lagom roll idag. Det är en god sammanhållande kraft som vi ska slå vakt om - men det är riksdag och regering som ska styra landet.

  Bertil i Visby.: Hej Jimmie! Nämn några politiker du beundrar, både aktuella och inaktuella, även internationellt.

  Jimmie Åkesson: Jag beundar generellt människor som vågar stå för vad de tycker.

  DanielNorrland: Vad tycker SD om svensk vapenexport, mer eller mindre?

  Jimmie Åkesson: Vapenexporten är viktig för Sverige och svenska jobb. Det viktiga är att handel sker med varsamhet.

  Tony: Vad tycker du att Sd's Huvudsakliga uppgift är?

  Jimmie Åkesson: Att återskapa folkhemmet.

  johan: Är en konsekvens av er politik att det ska bli svårare att flytta från Sverige om man vill? (precis som det ska vara svårare för folk utomlands att flytta hit)

  Jimmie Åkesson: Nej.

  inclol: Hej Jimmie, Med tanke på euron-zonens utveckling, hur ser du helst att Sverige drar nytta av EU utan att ingå i euron?

  Jimmie Åkesson: Vi ska vara en aktiv del av EU:s inre marknad, det är viktigt för svensk ekonomi. Däremot ska vi inte acceptera överstatlighet.

  PatricNoFear: Tycker du att du blir tagen på allvar i regeringen?

  Jimmie Åkesson: Jag tycker inte att regeringen tar sin egen situation som minoritetsregering på allvar.

  Turtoise à Paris: Vad är Sverige Demokraternas inställning till den nya läroplanen ifrån 2011?

  Jimmie Åkesson: I stora drag är den bra, men vi har vissa synpunkter. Det mesta som är nytt är till det bättre, men det krävs fr a tydligare struktur och innehåll för att eleverna ska nå målen. Och så vill vi ha fler nationella prov.

  Jocke: Hej Jimmie! Hur ska vi komma tillratta med det extrem vanstervridna medieklimatet i Sverige - dar en oproportionerlig andel av journalister och darmed uttryckta asikter ar socialistiska/socialliberala?

  Jimmie Åkesson: Det är inte politikers uppgift att styra vem som ska vara journalist. Så gör man bara i diktaturer. Fler med annan uppfattning får väl satsa på journalistbanan, helt enkelt.

  Per: I er kriminalpolitik kommer ni ta er an narkotikapolitk frågor? legalisera eller avkriminalisera lättare droger?

  Jimmie Åkesson: Nej.

  Britten: Hej Jimmie, Hur ställer sig SD till effektivisering (inte utbyggnad) av kärnkraften? Det finns trots allt en svensk forskare som belagts med munkavle av riksdagen och som forskat i effektivare utnyttjande av kärnbränslestavarna, vilket ju både är mer miljövänligt och absolut mer förnuftigt.

  Jimmie Åkesson: Det är bra att vi nu får forska för att utveckla kärnkraften. Då kan den bli både säkrare och effektivare.

  Jörgen: Hur vill SD komma åt ungdomsarbetslösheten?

  Jimmie Åkesson: Vi föreslår flera åtgärder. Den främsta är att vi vill ha lärlingsjobb befriade från arbetsgivaravgift.

  Tony: Tycker du att Sd som parti har några brister?

  Jimmie Åkesson: Ja, alla partier har brister. Vi är fortarande ett nytt parti och blir bättre för varje dag. (Det tkr iaf jag.)

  Bulllen: Om du/SD gjorde Sveriges budget nu, vilka områden skulle ni välja att satsa mera på relativt läget i dag. Hur ser ni specifikt på forskning, utbildning/skolor i Sverige i dag?

  Jimmie Åkesson: Utbildning är det viktigaste för att matcha den befintliga arbetskraften mot den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden.

  Sen finns det många viktiga områden i välfärden som måste stärkas - inte minst akutvården och äldreomsorgen.

  Nicklas: Hur ställer ni er till ett femte jobbskatt avdrag?

  Jimmie Åkesson: Vi har hittills stått bakom regeringens skattesänkningar. Vi är också beredda att diskutera ett femte jobbskatteavdrag, men då måste det ske genom omprioriteringar OCH pensionärer ska få del av skattesänkningarna.

  Daisy Duck: Jag gillar att Du citerade Nalle Puh i Ditt Almedalstal. Nalles klokheter är väl värda att efterlikna. Bl.a denna: ”För den okunnige är ett A bara tre pinnar”. Håll till godo.

  Jimmie Åkesson: ok, där ser man.

  rödsten: Innan valet sa ni att noll procent av era väljare tycker att utrikespolitik är en viktig fråga, och strök därför utrikespolitiken helt. Kommer det att ändras? Hur, i så fall?

  Jimmie Åkesson: Vi strök inte utrikespolitiken, däremot var den inte ett av våra tre prioriterade områden.

  Samina: Varför tror du att Sverige blev ett av de sista länderna i Europa att få in ett ”invandringskritiskt” parti i parlamentet? Ni i SD beskriver ju trots allt vår invandringspolitik som extrem.

  Jimmie Åkesson: Man glömmer ofta att vi hade Ny Demokrati i riksdagen redan för 20 år sedan, så vi ligger inte efter. däremot lyckades inte de särskilt bra och därför har många varit skeptiska att rösta på nya partier under lång tid. Nu var tiden tydligen mogen - vi har fårr bygga upp ett förtroende under lång tid.

  T: Hur ser sverigedemokraterna på kristendomen och religionsfriheten? Vill ni återinföra statskyrkan?

  Jimmie Åkesson: Vi vill att Svenska kyrkan ska ha en särställning i Sverige.

  Stefan: Hallå Jimmie. Som SD-väljare har jag en fråga. När det gäller straff för vissa brott, skulle en sk tredje gången gillt-metod (livstid vid det tredje brottet) vara en vettig linje för att markera att brott inte accepteras?

  Jimmie Åkesson: Just nu är det brottsoffers rätt till upprättelse som är det centrala. Då handlar det om skärpta straff, slopad mängdrabatt och avskaffad preskriptionstid för grova brott mot liv och hälsa.

  Björn: Vad tror du om SD:s väljarsiffror på riktigt lång sikt, vad vill ni ha uppnått om typ tjugio år?

  Jimmie Åkesson: Vi har ambitionen att växa och utmana de stora partierna. På sikt har vi potential att bli ett 30-procentsparti. Det är en långsiktig ambition, förstås.

  aurvandil207: Hej Jimmie! Har ni i SD (några konkreta) planer på att samarbeta med partier runt om i Europa som har liknande upplägg/mål i sina partiprogram? Frågar pga en värld som ständigt kretsar kring ”globalisering”. MVH

  Jimmie Åkesson: Om vi kommer in i Europaparlamentet så kommer vi att samarbeta med partier som liknar vårt, t ex Dansk Folkeparti.

  Vide Sandberg: Är du själv troende, eller ser du Svenska kyrkan huvudsakligen som ett kulturarv?

  Jimmie Åkesson: Jag är inte troende i ngn traditionell mening. däremot är kyrkan en mkt viktig kultur- och traditionsbärare, för de flesta svenskar tror jag, troende eller ej.

  Sigge: Hur ställer sig SD till försvaret? Är ni för en återgång till värnplikten eller vad vill ni?

  Jimmie Åkesson: Ja, vi vill återinföra värnplikten successivt.

  Baloo: Försvarsmakten har gått ifrån att som uppgift ha att skydda vårt territorium till att vara verksam utomlands. Är det en bra utveckling

  Jimmie Åkesson: Nej, det tycker jag inte, generellt. Vårt försvars huvuduppgift ska vara att försvara Sverige.

  Anders Berggren: Ni vill göra mer rättsäkertsammhälle med lag och ordning som uppehålls. Vad tänkte ni göra för bekämpa hat brott?

  Jimmie Åkesson: Det viktigaste är att bekämpa hat innan det blir till brott.

  olov gunnrson: Din synpunkt om begränsning i allemansrätten ?

  Jimmie Åkesson: Allemansrätten är en omistlig del av vår kultur. Där det uppstår problem m t e x kommersiellt överutnyttjande bör man göra något. Vi får säkert möjlighet att ta ställning till något förslag om det senare i år. Än så länge finns ju bara ett utspel från miljöministern - inget konkret förslag.

  Emma: Hur tidigt tycker du det är lämpligt att elever i den svenska skolan får betyg för första gången?

  Jimmie Åkesson: Vi föreslår från fjärde klass.

  JJ: Borde inte staten betala ut skadestånd till brottsoffren, och sedan driva in det från förövaren?

  Jimmie Åkesson: Det är något vi föreslagit, även om detaljerna såklart måste utredas. det verkar som att justitieministern håller med nu.

  Jimmie Åkesson: Tack för alla bra frågor! Trevlig sommar!

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie åkesson

  Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X