Annons
X
Annons
X

Chartertrend 2013: Fler vill träna på resan

Mycket julmat och godis de senaste veckorna? Dags att börja röra på sig? Om du kombinerar träningen med att resa så är du inte ensam. Träningsresor är en av de stora resetrenderna 2013.

[object Object]
Lisa Nordén. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

På spåret–quiz | Vart är vi på väg?

QUIZ 1 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 2 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 3 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 4 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 5 | På spåret quiz.svd.se QUIZ 6 | På spåret quiz.svd.se

En semester i solen är inte längre bara detsamma som vila, bad och färgglada cocktaildrinkar.

Nej, nu vill allt fler vara aktiva på sin semester, vilket märks på charterarrangörernas allt större satsningar på olika typer av träningsresor. Och då handlar det inte om en halvtimmes enkel vattengympa i poolen tillsammans med reseledaren, nej det ska vara riktiga träningspass med utbildade gyminstruktörer eller kända idrottspersonligheter.

- Vi ökade vårt utbud av träningsresor med 44 procent under 2012 jämfört med 2011, och det fortsätter uppåt i år, säger Åsa Johnsson, informatör på Apollo.

Annons
X

Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor som arrangerat träningsresor sedan 2006, ger samma bild:

– Träningsresorna ökar varje år och de blir fullbokade direkt.

När Fritidsresor försökte sälja träningsresor till Thailand för två år sedan gick det inte alls, men nu är arrangören tillbaka med ett nytt försök. Den här gången går resorna till Turkiet, Tunisien och Kos.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Kunderna frågar mycket mer efter träningsresor i dag. Och folk nöjer sig inte med en motionscykel och ett enkelt gym utan träningen ska ha samma standard som hemma. Träningsresor är en av de stora trenderna just nu, säger Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor.

  Charterns träningsresor

  Apollo

  Apollo förlägger nästan alla sina träningsresor till anläggningen Playitas på kanarieön Fuerteventura. Utbudet är stort och blandat. Här finns specialinriktade veckor som till exempelvis löparveckor med erfarna instruktörer för alla som tränar inför Göteborgsvarvet eller Lidingöloppet, cykelveckor inför Vätternrundan och resan ”En svensk klassiker” som innehåller både simning, löpning, cykling och teknikträning på rullskidor.

  Men här finns också de lite enklare Forma kroppen-veckorna med bland annat gym, yoga, vandringar och kostrådgivning, de internationella träningsveckorna som anordnas i samarbete med AerobicWeekends samt KronBee trainingscamp. På den senare är det friidrottsprofilerna Robert Kronberg, Malin Ewerlöf Krepp, Mattias Sunnerborn, Maria Akraka och Mustafa Mohamed som leder passen.

  För de mindre finns Kids Sport Academy under de perioder då det är skollov i de nordiska länderna. Här kan barn lära sig simma, spela tennis, golf eller prova på mountainbike under professionell ledning.

  Nyhet 2013: Världsmästaren, OS-silvermedaljören och bragdguldsvinnaren Lisa Nordén bor på Playitas hela vintern och en gång i veckan får de som vill träna riktigt hårt följa med på hennes ordinarie träningspass. Man måste dock kunna ta sig hem själv om man inte orkar hänga med i hennes tempo.

  På nätet:
  www.apollo.se/resor/aktiva-resor

  Fritidsresor

  När det gäller träningsresor har Fritidsresor tidigare mest jobbat med hotell där det erbjudits spa, gym, yoga, tai chi eller pilates. Aktiva resor med dedikerade guider/instruktörer har i stället tagits omhand av Temaresor som ingår i samma koncern, och då har det handlat om cykel- och vandringsresor. Men i år hänger Fritidsresor på trenden och lanserar konceptet Magic life. På Magic life-hotellen finns alltifrån instruktörsledda pass med spinning, zumba och aerobic till mer äventyrliga aktiviteter som segling, vindsurfing och wakeboard.

  Från och med i sommar finns Magic life i Turkiet, Tunisien och på Kos. Till nästa vinter finns planer på en utökad satsning i Egypten.

  Nyhet 2013: Förutom Magic life (se ovan), har Temaresor en ny trekkingresa i april på Mount Everest med äventyraren Robin Trygg som ciceron och guide. Under resan avverkas vandringsetapper av olika svårighetsgrad. Vandringarna går genom småbyar, över hängbroar och floder till slutmålet som är Mount Everest basecamp, 5 360 meter över havet. På ännu högre höjd görs sedan kortare vandringsetapper.

  På nätet:
  www.fritidsresor.se/hotell/Magic-Life

  Solresor

  Solresor samarbetar med träningsanläggningen Forum i Malmö. Arrangören har i flera år anordnat träningsresan Kom i form där träning och förläsningar står på schemat. Målet är att man ska lära sig mer om sig själv, sin träning och mat. Resorna Poweryoga, Pilates och Puls samt Kropp och själ tillhör också Solresors återkommande teman. Här är det i första hand rörelse, andning, mental fokus och avspänning som gäller. I år går resorna till spanska Fuerteventura.

  Nyhet 2013: I maj och september anordnas träningsresan 40+ till Costa de Almería i Spanien. Diskussioner och föreläsningar om vad som händer i kroppen när kvinnor närmar sig, befinner sig mitt i och har passerat klimakteriet. Träning består av Functional Moves, Pilates och Yoga. En annan nyhet 2013 går under rubriken Styrka & Kondition. Här är det bodyattack, bodycombat, cross fitness och functional moves som gäller. En ganska tuff aerobicsvecka med andra ord. Resan går till Side i Turkiet i maj.

  På nätet:
  www.solresor.se/resa-till/tema/traningsresor

  Ving

  Ving samarbetar med träningsföretaget SATS på alla sina Sunwing- och Sunprimeanläggningar, vilket betyder att alla instruktörer är utbildade av SATS samt att träningspassen är hämtade från SATS eget program. Styrketränig, nybörjaryoga, cirkelträning och konditionsträning finns att välja på.

  För yngre resenärer finns Lollo & Bernies Mini Aerobic (3-7 år) och KidsDance (7-11 år).

  Nyhet 2013: Personlig tränare. Gäller bara på Sunwing Kallithea på Rhodos men enligt Ving ska arrangörens samtliga Sunwing erbjuda detta på sikt.

  Per Johnsson/Respress

  Annons
  Annons
  X

  Lisa Nordén.

  Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 8

  Temaresor tar med resenärerna på en vandring till Mount Everests basecamp 5 360 meter över havet.

  Foto: PEAK PROMOTION NEPAL Bild 2 av 8

  Vindsurfing är också träning.

  Foto: FRITIDSRESOR Bild 3 av 8

  Ett yogapass om dagen hör resan till.

  Foto: SOLRESOR Bild 4 av 8

  Att bara sitta stilla och smutta på en cocktail är inte längre semester. Nu ska vi röra på oss.

  Foto: FRITIDSRESOR Bild 5 av 8

  Allt fler ägnar sig åt Zumba, både hemma och på resa.

  Foto: SOLRESOR Bild 6 av 8

  Ett svettigt pass i solen är också semester.

  Foto: SOLRESOR Bild 7 av 8

  Det blir allt populärare att röra sig på semestern.

  Foto: ISTOCKPHOTO Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X