Annons

Charmtroll som blivit dyrbart samlande

Sedan berättelserna på 40-talet har Mumin vuxit till en världsomspännande industri. I dag har Muminmuggarna blivit ett populärkulturellt fenomen och samlarobjekt.

Under strecket
Publicerad

De flesta känner förstås inte igen dem som Kaj Francks Teema-muggar, utan som just Muminmuggar. Muggarna som har invaderat våra kök och idag finns i vart och vartannat vitrinskåp – inte bara i Sverige.

Men vad är det då som har gjort att muggen har blivit så populär?

Annina Rabe kallar sig själv för Muminfanatiker. Hon arbetar som litteraturkritker på Expressen och samlar sporadiskt på Muminmuggar.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 4

Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson, är inte orolig för att exponeringen skulle vara till skada för Mumin. Tvärtom är det ett verktyg för att hålla berättelserna levande.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 4

Lucas Lund har alla Muminmuggar utom en – Fazérmuggen.

Foto: PRIVAT Bild 3 av 4

**Håll Sverige Rent** **Pris:**I skrivande stund ligger muggen ute för försäljning för 395 kronor. Muggen släpptes 2015 och säljs endast i Sverige. I samband med att Mumin firar 70 år har Arabia tillsammans med föreningen Håll Sverige rent tagit fram en särskild mugg med motiv från ett samarbete mellan föreningen och Tove Jansson på 70-talet.

Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons