Annons
Recension

Blå PortenCharmigt bohemiskt i det gröna

Under strecket
Publicerad

Industrisemestern är över, skolstarten närmar sig och snart är det dags för strumpor och riktiga skor. Men sommaren håller fortfarande ett stadigt grepp om huvudstaden och den vill man ju gärna krama ur till sista soldroppen. Så vad är bättre än att bege sig ut på Djurgården? Här finns i alla fall prunkande sensommargrönska som alternativ till het ångande asfalt.
Det är således trångt på buss 47 och djurgårdsfärjor så här års, och näringsidkarna här ute gnuggar händerna. Det är lätt att fastna i en ren turistfälla om man inte har ögonen med sig.

Ett tämligen säkert kort i sammanhanget är Blå Porten, det klassiska ”fiket” på Liljevalchs baksida. Att påstå att detta är en oas i all kommers är kanske att ta i, men även om köerna ringlar långa och priserna ligger långt över fyndnivå finns det något schysst och bussigt bohemiskt över hela stället. Det är liksom lite kulturellt, vilket naturligtvis konsthallens miniutställningar (just nu Birgitta Kellgrens markisrandiga skapelser) och publiköverspill bidrar till. Få andra ställen erbjuder samma möjlighet att dela bord med skäggiga konstnärer i velourkläder som dricker röd-tjut och äter småkakor, om man säger så.

Annons
Annons
Annons
Annons