Pretend it’s a cityCharmiga rapporter från myternas Manhattan

Fran Lebowitz i dokumentärserien ”Pretend it’s a city”.
Fran Lebowitz i dokumentärserien ”Pretend it’s a city”. Foto: Netflix

Författaren Fran Lebowitz öser ur sin skattkista av anekdoter om Ellington, Mingus och Warhol. Netflixserien ”Pretend it’s a city” är som en guidad museitur genom ett bohemiskt Manhattan som inte längre finns kvar.

Publicerad
Annons

Den som läste amerikanska tidskrifter under de decennier då amerikanska tidskrifter verkligen var något att hänga i julgranen, stötte titt som tätt på Fran Lebowitz byline. Och i vimmelreportagen fanns hon alltid också, till exempel i Vanity Fair, alltid i samma hjälmliknande frisyr, i regel rökande och iklädd vad som i princip var och är hennes uniform: jeans, boots, herrskjorta och herrkavaj.

Leibowitz skrev om allt möjligt, det som råkade fånga hennes intresse för tillfället; kolumner om ditt och datt, humoristiska betraktelser, och alltid åsikter, för det mesta ogillande. Hon iakttar staden New York: hur den förändras, mest till det sämre. Hon tror eller låtsas tro att alla dessa åsikter gör att folk avskyr henne, trots att det alltid finns en uppvärmd sittplats som väntar på henne i varje tv-soffa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons