Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Dallas buyers club Charmig med konventionell ”Dallas buyers club”

Dallas buyers club

(uppdaterad)
Jared Leto och Matthew McConaughey.
Jared Leto och Matthew McConaughey. Foto: FOTO: ANNE MARIE FOX/NOBLE

Dallas buyers club

Regi
Jean-Marc Vallée
Genre
Drama
Medverkande
Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner
Längd
1 tim 57 min

Från 15 år.

Betyg: 4 av 6

**Strax innan Ron Woodroof **dog 1992 intervjuades han av manusförfattaren Craig Borten om sitt liv och den ”buyers club” för hiv-smittade som han startade i hemstaden Dallas i slutet av 80-talet. Klubbarna som fanns över hela landet var ett sätt att komma runt läkemedelsmyndighetens förbud mot att sälja alternativa bromsmediciner under epidemins första skräckdecennium.

**Brad Pitt **och Ryan Gosling har under åren varit på tapeten för att spela Woodroof, men det är svårt att tänka sig någon annan än Texasfödde före detta romcom-stjärnan Matthew McConaughey som mannen som flörtar hämningslöst med sin läkare trots att han är dödsmärkt. Det var en lyckad värvning: i måndags fick McConaughey en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Hans viktminskning får den inoljade hunken från filmer som ”Hur man blir av med en kille på 10 dagar” att kännas avlägsen. Kvar är det självsäkra smajlet och en släpig dialekt som här tillåts bli extrem. Jared Leto, även han Oscarsvinnare för rollen som transpersonen Rayon som blir Woodroofs otippade bundsförvant, är ännu magrare.

Annons
X

Man kan raljera över att en säker väg till en Oscar är att späka sig. Men det hade varit svårt att komma åt den dödssjuka looken med bara smink. Kanske handlar det också om att som skådespelare komma åt känslan av hur kroppen tynar bort. Övertygande är det i alla fall.

1985 är Woodroof en knarkande, promiskuös elektriker som extraknäcker som rodeocowboy och fifflande vadhållare. När han vaknar upp på det lokala sjukhuset efter en kollaps möter läkare upp i munskydd och handskar. Han får beskedet ”fullt utvecklad hiv/aids” och spås ha 30 dagar kvar att leva. Patienten häpnar. Han är ju inte bög!

**Jean-Marc Vallée **fick gissningsvis regiuppdraget på grund av sitt queera uppväxtdrama ”C.R.A.Z.Y.” (2005) som blev en publiksuccé hemma i Kanada, där den utsågs till Oscarsbidrag. Han vinklar inte så mycket på paranoian hos omgivningen som på det torftiga i de dödsdömdas situation och värmen som uppstår emellan dem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I mitten av 80-talet var den enda aids-medicin som stod till buds i USA ett läkemedel som forskare redan då dömt ut som livsfarligt. Ron Woodroof var lågutbildad arbetarklass och rent statistiskt borde han ha gått under. Att han är så tacksam att fiktionalisera beror på att han tog saken i egna händer.

  När han hittar en läkare i Mexiko som sysslar med effektivare preparat inser han att det finns pengar att tjäna. I sin cowboyhatt blir Woodroof en variant av den klassiske, ensamme hjälten som visar sig vara smartare än etablissemanget, en liberal, ridderlig langare som står på de svagas sida när staten/sjukvården/läkemedelsindustrin sviker.

  **På gott och ont **vilar det mesta på Matthew McConaugheys axlar. Det här är den typ av film som berättar om en katastrof genom en enskild individs krishantering. Det ingår i paketet att han ska bli en bättre människa.

  Rons möte med Rayon, och med en kvinnlig läkare (Jennifer Garner) – människor som han tidigare skulle ha hånat – blir karaktärsdanande. Garners rollfigur är fin, men det är lite ironiskt att man garderat sig med en heterosexuell laddning liksom för att balansera upp alla bögar och transsexuella – det här är ju en film tajmad till de amerikanska prisgalorna.

  Woodroofs övergång från sydstatshomofob till, visserligen motvillig, frälsare för stans gaykretsar går också lite för snabbt. Scenen där han möter en kompis från förr i mataffären och tvingar honom att skaka hand med Rayon är rörande, men knappast trovärdig.

  **I verkligheten fanns **ingen transkvinna i Woodroofs liv. Han red heller aldrig några tjurar, men den metaforen tas hem med hjälp av elegant klippning signerad Vallée själv. ”Dallas buyers club” är en charmig men konventionell historia, helt beroende av sina skådespelarinsatser.

  Karoline Eriksson

  Annons
  Annons
  X

  Jared Leto och Matthew McConaughey.

  Foto: FOTO: ANNE MARIE FOX/NOBLE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X