Recension

Slutet gott - allting gottCharmig lek med klassiker

Under strecket
Publicerad
Annons

Shakespeares verk har en märklig förmåga att fascinera. En hel trio svenska teatergrupperingar ägnar sig sedan många år åt att om och om igen spela dessa 400-åriga pjäser som sommarteater: Roma på Gotland, Gräsgården vid Kungsgården, Vadstena och Spegelteatern på Steninge slott utanför Märsta - den sistnämnda är också den äldsta, som nästa år kan fira 20-årsjubileum.
Shakespeares 35 pjäser fungerar som utmärkt ram: ett välkänt namn, en blandning av tragedi och komedi samt miljöer som till sist verkar flyta samman till ett slags färgstarkt Shakespeareland av onda kungar, kärleksintriger, narrar, missförstånd och lyckliga tillflyktsorter.
Spegelteatern, och regissören David Wall, har denna sommar just betonat detta
shakespearska universum genom att foga samman två stycken, ”Slutet gott, allting gott” och ”Som ni vill ha det”, till en ”ny” pjäs med välkända ingredienser. Handlingen är dock flyttad till mustigt Centraleuropa vid sekelskiftet vilket gör att miljöerna kryddas med en smak av öl, mustascher och zigenarmusik. Shakespeare som operett, om man så vill, och en lätt släng av Bizets ”Carmen”.

Handlingen börjar med att publiken får audiens hos hertig Friedrich, som spelas av regissören själv. Under en halv timma får åskådarna stå och uppleva hur brorsdottern Helena beordras välja man, gifta sig och sedan lämna landet.
Hon ratar några ur publiken men friar till Bertram som dock är kallsinnig till förslaget och flyr till den dekadenta stadsdelen Ardannerstan för att undgå repressalier från hertigen. Den gamla nedslitna skolflygeln vid slottet har fantasifullt blivit omgjord till krog och bordell. David Wall har velat skapa en uppsättning som slår mot bigott moralism och fanatisk renhetsdyrkan.
Ardennerstan, en
parallell till Ardennerskogen, är ett Eden av skratt, fylla och sexuell utlevnad - fast inte helt idyllisk. Hororna är zigenarflickor, här skildras antydningsvis ett folk som en utsatt grupp. Ardennerstan är en frihet som urartat - ungefär som Christiania i Köpenhamn. Det lustfyllda ruset perverteras till ett tvång och en utslagningsmekanism.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons