Kalla: ”Det som hände Johaug var fruktansvärt”

Charlotte Kalla med juniorreportrarna Love och Tilde.
Charlotte Kalla med juniorreportrarna Love och Tilde. Foto: Emma-Sofia Olsson

Med flera världscupsegrar i bagaget och OS om en månad kan man säga att Charlotte Kalla är inne i en hektisk säsong. SvD Junior fick en exklusiv intervju med skidstjärnan på Arlanda flygplats.

Under strecket
Publicerad
Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson
Charlotte Kalla

Charlotte Kalla

Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är en spänd stämning på Arlanda. Love, 10, och Tilde, 11, har åkt skidor sedan de var små och nu ska de få träffa idolen Charlotte Kalla. SvD Junior har lyckats få till en kort intervju med längdskidproffset när hon mellanlandar på Arlanda. Kalla, som är på väg hem från Italien, är lite sen och Love och Tilde har full koll på tiden.

–  Har hennes plan landat ännu? frågar Tilde.

–  Nu har det gått en kvart, ­säger Love.

Plötsligt ser de henne. Med snabba steg rör sig Charlotte Kalla mot oss och vi springer fram för att hälsa, hon ursäktar att hon är sen och sedan är ­intervjun igång.

Tilde: Varför började du åka skidor?

–  Jag började åka när jag var sju år för att min farfar frågade om jag ville följa med på en träning. Under hela min skoltid tyckte mina kompisar att skidåkning var det värsta man kunde ha på idrotten, för att det var jobbigt och töntigt. Men det tyckte aldrig jag.

Love: Vad hade du gjort om du inte sysslat med skidor?

–  Jag vet faktiskt inte. När jag var fem år ville jag äga en kiosk så att jag kunde äta så mycket godis jag ville. Men jag tror inte att jag kommer starta en kiosk nu.

Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson
Charlotte Kalla

Charlotte Kalla

Foto: Emma-Sofia Olsson
Foto: Emma-Sofia Olsson

Tilde: Vad är det bästa med att åka skidor?

–  Det är att förbereda mig inför OS. När man börjar träna i maj och får komma på snö. Det är perfekt när man får åka skidor i solsken och vara ute i naturen. Det tråkigaste är när man är skadad och inte kan göra det man vill.

Love: Hur undviker du att bli sjuk?

–  Som nu när jag tagit er i hand kommer jag att tvätta händerna. Handhygienen är väldigt viktig. Men det är också viktigt att sova ordentligt, att få 8–9 timmars sömn varje natt. Och så äter jag på regelbundna tider för att få i mig energi när jag tränat.

För lite mer än ett år sedan blev den norska längdskidåkaren Therese Johaug avstängd. Hon hade använt en läppsalva som innehöll ett förbjudet medel och åkte därför fast för dopning. Det här blev en stor nyhet och Love och Tilde vill veta vad Kalla har för tankar om händelsen.

–  Jag blev väldigt chockad. Hon har haft något otillåtet i kroppen, men sättet som det hände på var fruktansvärt. Man kände att ”det skulle kunna hända mig” så jag har blivit mer noggrann att verkligen kolla att allt jag tar är tillåtet. Till exempel om jag ska ta en smärtstillande tablett som ­alvedon, kollar jag innehållet en extra gång så att de inte ändrat något. På så sätt har det som hände Therese påverkat mig.

–  Jag blev också ledsen när jag hörde vad som hänt, för Therese är en god kamrat till mig.

Charlotte Kalla Foto: Emma-Sofia Olsson

Love: Hur laddar du inför OS?

–  Jag har tävlat ganska mycket och nu ska jag träna ännu mer. Jag kommer också åka på höghöjdsläger där man tränar på 1 800 meter ovanför havsytan – då producerar man fler röda blodkroppar.

Tilde: Hur viktigt är det att vinna?

–  Det är ju roligare att vinna. Men det var nog viktigare att stå högst upp på pallen när jag var yngre.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons