Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Charlotte Gyllenhammar: ”Colombia var en omvälvande erfarenhet”

Foto: David Thunander/Alamy

Konstnären Charlotte Gyllenhammar simmar från en långlunch, ramlar över en italiensk nunna och besöker Österrike i New York.

Text: Frida Lagerblad - 30 augusti 2019
Annons
Alamy
Foto: Alamy

Neue Galerie, New York

Foto: Alamy

Ett underbart litet museum mittemot Metropolitan, helt inriktat på Wiens rika konstliv från sekelskiftet fram till andra världskriget. Med namn som Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Paul Klee och Gustav Klimt i samlingarna. På museets Café Sabarsky kan man slå sig ner för en värmande tallrik rösti och en bit schwarzwaldtårta medan det spelas på husets Bösendorferpiano. Österrikiskt så det förslår.

Adress: 1048 5th Ave, New York.

Villa de Leyva, Bogotá

Colombia var på många sätt en omvälvande erfarenhet. Varenda partikel, ljusförnimmelse och måltid var ett äventyr. Man åt lunch i fem timmar och middag vid midnatt – det var fantastiskt. Jag tog även en oförglömlig ridtur uppe i bergen utanför Bogotá, på några vänners ranch i Villa de Leyva. Jag red ensam genom en eukalyptusskog och råkade överraska en långhårig gris som sprang ner i ett dike.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

MACE, Ibiza

Spaniens första Moderna museum öppnade 1969, alltså redan under Francos regerings­tid, i redan då historiska kvarter. Konstmuseet ligger i Ibizas gamla stad  Dalt Vila, i en medeltida befästning som finns bland Unescos världsarv. Här visas spanskt avantgarde och samtida konstverk i vackra 1600-talsmiljöer. Den konst­närliga kreativiteten som bubblat på ön sedan 1960-talet är med andra ord väl representerad.

Adress: Dalt Vila, Ibiza stad.

Es Moli de Sal, Formentera

Vi kastar ankar i viken och blir hämtade med restaurangens egen gummijolle när bordet är dukat och klart. Väl i land skyndar vi oss upp från bryggan, till skuggan under den gamla saltkvarnens tak. Vi beställer grillad bläckfisk och ångade musslor, samt den godaste vaniljglass jag någonsin ätit till dessert. Efter en lång och sen lunch går solen ner till tonerna av Andrea Bocellis Con te partirò. Sedan bestämmer vi oss för att simma tillbaka till båten.

Adress: Calle Afores, s/n, Formentera.

Sant’Agnese fuori le Mura, Rom

Foto: Alamy

I ett försök att se den första kända bilden av Maria och Jesusbarnet från 300-talet i Catacombe di Priscilla sträckte jag mig på tå och föll över en 90-årig nunna. Hon skrattade milt åt min fadäs, medan mina italien­ska vänner skrattade betydligt högre när jag berättade om denna händelse. Enligt italiensk vid­skeplighet betyder det tydligen tur.

Adress: Via Nomentana, 349.

Foto: David Thunander/Alamy

Annons