”Charlataner gör pengar på kostråd – oerhört allvarligt”

Flera studier visar på hälsofördelar med antiinflammatorisk kost. Men än så länge saknas tillräcklig evidens för att dra slutsatser på befolkningsnivå, menar kritiker. ”Det finns inte vetenskapligt underlag för att påstå att vissa enskilda livsmedel skulle vara undergörande”, säger näringsfysiolog Ingrid Larsson.

Under strecket
Publicerad
”Att en person mår bättre av att äta gurkmeja innebär inte att vi kan rekommendera det till hela befolkningen. Den distinktionen måste vara tydlig”, säger näringsfysiologen Ingrid Larsson.

”Att en person mår bättre av att äta gurkmeja innebär inte att vi kan rekommendera det till hela befolkningen. Den distinktionen måste vara tydlig”, säger näringsfysiologen Ingrid Larsson.

Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset och IBL
Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset
Annons

En hälsosam kost är varierad och består av mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och en begränsad mängd kött. Det menar Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Människor som äter på det här sättet har en annan bakteriesammansättning i tarmen, jämfört med de som inte äter frukt och grönt. De väger mindre och har färre hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ingrid Larsson.

Annons
Annons
Annons