Charkvaror fylls med kranvatten

Charkvarorna i kyldisken är ofta fullpumpade med billigt kranvatten utan att mängden anges. Världsledande Lyckeby stärkelsen förser industrin med färdig saltlakemix som ökar vikten på skinka med upp till 67 procent. Charkvarorna i kyldisken är ofta fullpumpade med billigt kranvatten utan att mängden anges. Världsledande Lyckeby stärkelsen förser industrin med färdig saltlakemix som ökar vikten på skinka med upp till 67 procent.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går berättade SvD att falukorvar innehåller upp till 38 procent tillsatt vatten. Men övriga charkvaror är helt oreglerade och får fyllas med hur mycket vatten som helst.

– Jag har hört talas om vinmarinerad kassler som består av 76 procent vätska. Man blandar i socker och saltlake för att få dem tyngre och godare, säger Gunder Eriksson, tidigare vd på Siljans chark.

Annons
Annons
Annons