”Chansen att slippa leva gömda”

För Carmen, Pedro och dottern Lucia är riksdagens beslut en lättnad. Efter att ha hållit sig undangömda sedan förra sommaren ser de fram emot att kunna börja leva på riktigt.

Under strecket
Publicerad
Efter gårdagens riksdagsbeslut om en ny asyllag kan Carmen, Pedro och dottern Lucia se lite ljusare på framtiden.

Efter gårdagens riksdagsbeslut om en ny asyllag kan Carmen, Pedro och dottern Lucia se lite ljusare på framtiden.

Annons

Inte mycket har hänt sedan SvD träffade familjen i början av oktober. Livet i den lilla ettan har fortsatt som tidigare. Pedro har tvingats ha dubbla jobb för att få in pengar till mat och hyra. Deras dotter Lucia, snart tre år, har mest varit hemma i lägenheten med Carmen och inte kunnat umgås med andra barn. Men i och med dagens riksdagsbeslut vågar mamma Carmen se framåt, med viss tillförsikt.
– Det här är vår chans att slippa leva gömda. Nu spelar vi ut vårt sista kort, det som avgör om vi kan stanna eller om vi måste åka härifrån, säger hon.

Liksom de tusentals andra flyktingar som lever gömda kan hon inte veta om familjen får stanna i Sverige. Men att lämna sitt gömställe och kunna gå ut som vanliga människor, kunna prata med folk och inte behöva vara rädd har hon längtat efter.
– Det har varit en mycket påfrestande tid, men nu är jag nöjd. Jag kan bli en del av det svenska samhället, men framförallt betyder det att jag kan ge min dotter möjlighet att leva som en normal människa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons