Dag Rolander:Chansartad aktie med potential

Dag Rolander

Lyckas Semcon få upp lönsamheten i år är aktien köpvärd. Tidningen Aktiespararen tror att det kan gå men tron är inte tillräckligt stark för ett köpråd.

Under strecket
Publicerad
semcon
Foto: semcon
Annons

Jämfört med andra industrikonsulter är Semcon tydligt nischad mot fordonsindustrin. Dit gick två tredjedelar av omsättningen i fjol. Volvo, såväl personvagnar som lastbilar, finns på kundlistan och även de betydligt större tyska biltillverkarna. Omsättningen fördelades med 45 procent i Sverige, 37 procent i Tyskland och 22 procent i övriga länder.

Marknaden var lite stökig i fjol, men den växer. Semcon brottas trots det med svag lönsamhet i de två största affärsområdena Ingenjörstjänster Norden respektive Tyskland. Båda har en omsättning runt 1 miljard kronor och strax över 1 000 anställda. Båda tappade 1 procentenhet på rörelsemarginalen till 2 procent vilket ju är på tok för dåligt. Affärsområdet International, som omsätter 200 miljoner kronor och har kontor i främst Storbritannien, Brasilien och Indien, är nästan lika svagt. För Produktinformation, som växer i god takt och omsätter en halv miljard kronor, är lönsamheten bra med en marginal på nära 10 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons