Annons

Chans sätta Stockholm på kartan

När området vid Albano nu ska utvecklas finns en unik chans att bygga en ekologiskt hållbar stadsdel som kan bli en internationell förebild. Men det krävs politiskt ledarskap så att projektet inte smulas sönder i kompromisser, skriver arkitekter och forskare.

Under strecket
Publicerad

Stockholm söker en stark identitet i internationell konkurrens om kvalificerad arbetskraft, företagsetableringar och forskningsanslag. Just nu pågår ett stadsutvecklingsprojekt vid Albano som erbjuder en unik chans att både stärka Stockholms framtid som konkurrenskraftig kunskapsregion och ta internationell ledning inom ekologiskt hållbar stadsutveckling. Det handlar alltså om kunskap och miljö, områden där Stockholm har stor trovärdighet att utveckla sitt varumärke. För att inte missa denna möjlighet krävs dock ett helt annat politiskt engagemang inte bara inom staden utan även i regionen och nationellt.

Stockholm har ett mycket gott rykte när det gäller hållbar stadsutveckling. Flaggskeppet Hammarby Sjöstad lyfts ständigt fram i internationell press och lockar en strid ström av besökare från universitet och stadsförvaltningar världen över. Vi menar dock att utvecklingen inom kunskapsområdet går fort och det är hög tid för nästa generation hållbart stadsbyggande.

Annons
Annons
Annons