Annons
X
Annons
X

Chans på medalj för Sverige i kock-VM

Efter tredjeplatsen i Europauttagningen ses svenske Alexander Sjöström som en joker i Bocuse d’Or, eller kock-VM, som just nu avgörs i Lyon Frankrike.

Alexander Sjögren har haft tät kontakt med sin coach Jonas Lundgren under alla de 5 timmar och 35 minuter som tävlingen varade.
Alexander Sjögren har haft tät kontakt med sin coach Jonas Lundgren under alla de 5 timmar och 35 minuter som tävlingen varade. Foto: Viktor J Fremling

Bocuse d’Or, det inofficiella kock-VM, är igång i franska Lyon. Svensk tävlande är Alexander Sjögren från Oskarshamn. Klockan åtta på tisdagsmorgonen påbörjade han sitt maratonpass på 5 timmar och 35 minuter. Under denna tid har han från grunden lagat två olika matpresentationer. En av dem bygger på Bressekyckling (en särskild fransk kycklingsort) och skaldjur presenterad på fat medan den andra är helt grönsaksbaserad, ja till och med vegansk, och läggs upp på tallrikar till juryn.

De 24 kockarna i juryn kommer från de tävlande 24 länderna. De smakar sig igenom alla rätter från dagens tävlande tolv nationer. Var och en av dem har hundra poäng per rätt att dela ut där den mesta poängen handlar om smak. I morgon tävlar ytterligare tolv team från tolv olika länder.

Rätten med kyckling och skaldjur presenterades på fat och det är ett pilligt jobb att lägg upp det hela på tallrikar. Foto: Mikael Mölstad

Alexander Sjögren har sett stressad ut – men de som varit med vet att det är hans stil, inombords brukar han vara mycket samlad. Hans tränare eller coach, som man säger i kocktävlingskretsar, Jonas Lundgren, är dock mycket nöjd med sin adept.

Annons
X

– Han har gjort allt rätt, det enda som oroat mig var tiden, säger Jonas Lundgren till Svenska Dagbladet.

Sverige har haft stora framgångar i Bocuse d’Or med bland annat ett guld, Mathias Dahlgren, och fyra silver, samt ett brons för två år sedan med Tommy Myllymäki. Förväntningarna i år är att Alexander ska ta sig in bland de fem främsta, men det blir tufft menar man i det svenska teamet. Konkurrensen de senaste åren har ökat enormt. Främsta medaljaspiranter i år är Frankrike, Norge, USA, Island och Ungern.

En svensk hejarklack är på plats i Lyon. Foto: Mikael Mölstad

Svenskarna på plats anser att Alexander har en klar medaljchans medan andra bedömare menar att han är mer av en joker bland favoriterna i år efter tredjeplatsen i Europauttagningen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han största chans för att kamma hem många poäng ligger i den veganska rätten, anser den Svenska Bocuse d’Or-presidenten Henrik Norström.

  – Det är ju premiär för en vegansk rätt och därför kan det vara svårt för juryn att döma, det blir ju inte samma smakbild som de är vana med, men vi tycker att Alexander lyckats fantastiskt.

  Under fem och en halvtimme har Alexander Sjögren lagat två rätter för tolv personer i juryn helt från grunden. Foto: Mikael Mölstad

  Temat för den svenska veganrätten är ”Into the Swedish Woods” vilket måhända kan vara svårtolkat för jurymedlemmarna som knappast varit ut i svenska skogar.

  För Alexander Sjögren och hans medhjälpare Hampus Risberg blir det nu en lång väntan till prisutdelningen på onsdagkvällen efter kl 18.

  Annons

  Alexander Sjögren har haft tät kontakt med sin coach Jonas Lundgren under alla de 5 timmar och 35 minuter som tävlingen varade.

  Foto: Viktor J Fremling Bild 1 av 4

  Rätten med kyckling och skaldjur presenterades på fat och det är ett pilligt jobb att lägg upp det hela på tallrikar.

  Foto: Mikael Mölstad Bild 2 av 4

  En svensk hejarklack är på plats i Lyon.

  Foto: Mikael Mölstad Bild 3 av 4

  Under fem och en halvtimme har Alexander Sjögren lagat två rätter för tolv personer i juryn helt från grunden.

  Foto: Mikael Mölstad Bild 4 av 4
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X