Changs sprakande violinspel vann publikens hjärta

Under strecket
Publicerad
Annons

Konsert
Radiosymfonikerna
Berwaldhallen
Dirigent: Andrej Borejko Solist: Sarah Chang, violin Verk: av Borisova-Ollas, Prokofjev och Stravinskij.

Tre unga i karriären, en violinist, en tonsättare och en dirigent, exponerades vid denna ryskdominerade konsert. Före Prokofjevs lyriska första violinkonsert gavs Victoria Borisova-Ollas The Kingdom of silence (2003). Bosatt i Stockholm är hon utbildad i Ryssland, England och Sverige.
Dödens rike utmålades här i en sagostämning där ljusa klockklanger och melodifragment bildar del av en kvinnlig orkesterväv, ett gott hantverk som slog an på publiken.
Kvällens stora begivenhet var dock den koreansk-amerikanska violinisten Sarah Chang, född i Philadelphia 1980. Hon är ett av dessa underbarn som inte försvann, utan lyckades. Karriären kan följas på över dussinet cd-inspelningar, från den första då hon var nio år (med en 3/4 violin), till den senaste där hon spelar violinsonater av Franck, Saint-Saëns och Ravel med pianisten Lars Vogt.
Raffinerat klädd vann hon
med sin okonstlade natur och ett sprakande energifyllt violinspel publikens hjärta på fredagskvällen. Det var en kompromisslös hängivelse i denna tolkning där hela kroppen (inklusive fötterna!) var involverad. Kanske något skarpa kanter när hon tog i som mest, men å andra sidan fick de lyriska satserna en ovanlig mättnad genom den sköna, mörkklingande tonen i hennes Guarneri.
Som helhet ett mycket vackert resultat, till vilket orkestern under Andrej Borejko bidrog. Stravinskijs Petrusjka (1947 års version) efter paus blev proper, men stundom litet tam. Borejko borde fokuserat mer på dramat än på ytan i musiken.
Konserten sänds i SVT1 kl 21.00 i kväll.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons