Annons

Linda Pérez:Champagnens bubbla är som en saga

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Virginia Mayo / TT

Champagne har länge hållit hov som sprudlande festfixare i dekadent förpackning. Så pass att vi lätt missar dess innersta natur – kombinationen av jord, råvara och hantverk.

Under strecket
Publicerad

Eftersmaken av tvåtusennitton mognar sakta. Starka upplevelser som sipprat igenom men ännu kittlar på tungan. Komplexitet som behöver bearbetas. Nyanser som kräver uppmärksamhet. En mognad som ger vördnad. Och så en ständig vakt inför morgondagen.

Jag pratar förstås om champagne. En dryck som nog mer än någon annan är inbäddad i sitt förflutna. Det är livselixiret som kantats av krigare. Bubblat upp ur bloddränkta jordar. Det är drycken som formats av skickliga änkor, förgyllts av myter, halshuggits av sablar och hedrats genom personer av episka mått. Skildringar som genom åren gett champagnen en svårslaget prålig image.

Som oförbätterlig dagdrömmare sprudlar champagnens pärlande poesi inom mig. Jag tar en sipp och gör vardagen snirklig och guldgul. Flyr in bland virvlande japanska anemoner, författarkvällar och gränslöst artisteri. Sörjer smärtande sablar och tassar in i kärlekshistorier och luftslott.

Inte är det bara jag som spinner omkring i sagornas värld. Champagnernas salar har länge visat en synnerligen god förmåga till marknadsföring. Alltifrån den första målade champagneflaskan i det ostron och champagnedekadenta verket Le Déjeuner d'huîtres av rokokomålaren Jean-François de Troy till festligheter som att Karl Lagerfeldt lät sig inspireras av Claudia Schiffers bröst i utformandet av en champagnekupa åt Dom Pérignon – har gett drycken sin prägel. Drick stjärnorna, festen och dekadensen!

Annons
Annons

Det kan verkas som att bubblorna blott är en festlig accessoar. Stackars vin!

Men kan något drunkna i sin glans? Kan lyxig marknadsföring och idén om att champagne bygger på konsten att blanda årgångar och vingårdar till någon sorts fullkomlig produkt gett bubblet rollen som en lyxig drink, snarare än ett genuint vin?

Vi dricker den iskall. I korsettlika glas. Oftast bara som fördrink och sällan till middagen. Den drunknar i firande, sprutas över bilar och kraschas mot skepp. Ja det kan verkas som att bubblorna blott är en festlig accessoar. Stackars vin! Champagne är ju en jordbruksprodukt. Den bygger inte enbart på konsten att blanda samma stilenliga husvin år efter år. Dess historia börjar i vingården och med rätt förutsättningar kan det skapas viner som hör till världens främsta. Vi får inte glömma det.

Till min tröst så pratas det allt mer om vingårdslägen och hållbar odling i champagnens värld. Många kanske har hört att allt fler använder uttrycket odlarchampagne – champagner som tillverkas av odlaren själv. Något som kanske inte låter särskilt anmärkningsvärt om du tänker på viner från någon annanstans i världen.

Det ena utesluter såklart inte det andra. Konsten att hitta rätt frukt och blanda kan ge storslagna viner. Och champagne är ett utmärkt medel att drömma och fly vardagen med. Men glöm inte att det i slutändan är ett vin och bör bedömas därefter. Det är en oändlig skillnad mellan de största husens bautaproduktion och champagneproducenterna med jord under naglarna. Så låt oss ge champagnerna en djupare innebörd, välj med omsorg och låt det glada 20 – talet bubbla gott som aldrig förr!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons