Champagne är alltid champagne

Idag är det nyårsafton, en kväll då champagne är drycken framför andra. Mikael Mölstad avslöjar varför det lyxiga bubbelvinet är hans favorit och dödar några myter

Under strecket
Publicerad
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Annons
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

Idag är det nyår och nästa år ska jag bli en bättre människa. Som vinskribent ska man ju helst inte avslöja sina favoritdrycker. Jag vill inte att ni ska tro att jag älskar bourgogne eller bordeaux framför allt annat här i världen. Det är inte heller sant. Alla vinstilar har sina förtjänster. Det är precis som med musik. Är det bra, så är det bra, oavsett musikstil.

Nu ska jag ändå erkänna: Jag gillar champagne framför allt. Om jag någon gång blir tvingad att välja ett vin till en öde ö så blir det lyxbubbel för hela slanten.

Till skillnad från andra vintyper tycker jag inte att det finns något alternativ till riktig champagne. Andra bubbeldrycker gjorda med den traditionella metoden i all ära – spumante, crémant, cava, sparkling eller cap classique. Men de smakar och doftar inte som champagne.

Annons
Annons

Kombinationen av brödighet, mineraler, en äppel-citrusfrisk syra i ett glas där små vackra bubblor stiger upp är för mig oemotståndligt. Och det finns få maträtter som man inte kan dricka champagne till, även om man får anstränga sig ibland.

Det finns knappast något annat vin som är så omhöljt av ett lyxigt skimmer. Och därför är det kanske inte så konstigt att det finns så många myter kring champagne.

Som detta med Madame Pompadour. Det är inte sant att hon förfäktade att champagne är det enda vin som en kvinna kan dricka mycket av utan att förlora sin skönhet. Det är inte heller troligt att modedrottningen Coco Chanel sagt ”Jag dricker champagne endast vid två tillfällen: när jag är kär och när jag inte är det.” Möjligtvis kan man hoppas att det franska talesättet champagne gör kvinnan aimable (älskvärd) och mannen kapabel innehåller något mått av sanning.

Den berömde champagnemunken Dom Pérignon uppfann inte champagne för att sedan utbrista ”Min gud, jag dricker stjärnor.” Sant är dock att han var en mästare i att blanda vin från olika vingårdar, druvor och årgångar. Troligen var han också den som först kom på hur man ska göra vitt vin av de två blå champagnedruvorna pinot noir och pinot meunier.

För dig som också gillar champagne har jag goda nyheter, det kommer inte ta slut. Myndigheterna har nämligen bestämt att arealen för odlingarna i Champagne ska få utökas med några procent.

Det handlar om gamla vingårdar där det tidigare vuxit champagnedruvor. Om tio år ska produktionen vara igång.

Champagne är dock inte helt riskfritt – tänk på det i nyår. Det är ett rejält tryck i varje butelj, faktiskt tre gånger högre än i ett vanligt bildäck.

Rekordet för att skjuta iväg en champagnekork ur en opreparerad flaska är hela 54,18 meter. Hastigheten ligger då runt 40 kilometer i timmen eller elva meter per sekund. En uppvärmd och skakad flaska kan skjuta iväg korken med 100 kilometer i timmen.

Min dumdristigaste skjutövning med champagne skedde en fredag före jul i direktsändning på tv. Det var säsongsavslutning på Go’kväll och jag lovade att sabrera en flaska champagne.

Jag hade 30 sekunder på mig i slutvinjetten och missade första gången. Det andra försöket blev inte heller helt lyckat. Korken for rakt upp bland de glödheta studio- lamporna vilka har för vana att smälla av vid en direktträff.

Det blev miss. Jag kunde andas ut och ta en slurk ur den avhuggna flaskan. Det var det värt. Det är ju i alla fall min favoritdryck.

Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons