Annons

Chabrol startade Nya vågen

Den franske filmregissören Claude Chabrol avled i dag, 80 år gammal. Han var en av de mest tongivande i den så kallade Nya vågen inom fransk film.

Under strecket
Publicerad

Claude Chabrol började precis som François Truffaut, Jean-Luc Godard, Eric Rohmer och Jacques Rivette som filmkritiker på den inflytelserika franska filmtidningen Cahiers du cinéma, där den teoretiska grunden för Nya vågen lades.Chabrols regidebut och genombrott Vännerna (Le beau Serge) från 1958, betraktas allmänt som startskottet för rörelsen och är ett obligatoriskt inslag på schemat på alla filmvetenskapliga utbildningar.

Vännerna gav en fingervisning om hur filmerna skulle komma att se ut – naturalistiska, med existentiella teman – och på hur de skulle produceras, något som var minst lika viktigt som innehållet. Chabrol skrev manus till, regisserade och producerade Vännerna, som handlar om en student som återvänder till sin hemstad där han måste hantera sina känslor över hur en av hans vänner har gått ner sig.

Tillvägagångssättet kring produktionen byggde på idén om att en regissör inte borde vara en liten bit i ett stort filminspelningspussel, i stället skulle filmen spegla regissören, auteurens, personliga ådra. Kollegerna Truffauts och Godards första Nya vågen-filmer, De 400 slagen respektive Till sista andetaget, som kom under åren strax efter, var snäppet mer nyskapande och har också blivit betydligt mer kända för en bred publik. På samma sätt har Chabrol, som varit aktiv och mycket produktiv ändå fram till sin död, under sin mer än halvsekellånga karriär aldrig haft en lika hög profil, även om han alltid rönt stor respekt som filmskapare i framför allt Frankrike.

Han var tidigt inspirerad av Hitchcock och kommer delvis att bli hågkommen för skickligt berättade, psykologiska thrillers som Slaktaren (1969). 2009 – samma år som Chabrols sista film, kriminaldramat Bellamy med Gérard Depardieu, hade premiär och 50 år efter att han fick Guldbjörnen för Vännerna – tilldelades han välförtjänt Berlins filmfestivals Lifetime achievement award för sin livsgärning

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons