X
Annons
X
Recension

”The beautiful escape” CF Hill skapar en vacker flykt in i konstens värld

Konstentreprenörerna på CF Hill inviger sina nya lokaler med grupputställningen "The beautiful escape". Det är en riktigt fin övning i konsteskapism med nya verk av bland andra Christine Ödlund och Carsten Höller.

Carsten Höller, ”Giraffe”, 2018. Foto: CF Hill
Läs mer om Vårens konstutställningar 2018

I pampiga lokaler med anor från 1600-talet ligger en väldigt gul giraffunge i naturlig storlek mitt på golvet. Dess hovar glänser, ”pälsen” av gummi är matt, de blanka dockögonen blickar lite… sorgset, inåtvänt, bedjande, ja, vad? Det spelar ingen roll för konstnären Carsten Höller, nyligen tillbaka från Afrika där han ofta vistas. Så länge giraffskulpturen väcker känslor är det okej för konstnären. Han har märkt att tidigare skulpturer av djur, en delfin, en flodhästunge – gul även den – framkallar känslor hos publiken. De väcker ömhet, folk tyr sig till dem, stannar upp och blir involverade. Höller, doktor i jordbruksvetenskap, är också mannen bakom de stora svampskulpturerna som ofta visas på Moderna museet och diverse rutschkaneinstallationer runt om i världen.

Liksom Carsten Höller har skulptören Paloma Varga Weisz en tysk bakgrund. Till skillnad från Höller, som är baserad i Sverige, har hon har inte visats här sedan hon var med i en grupputställning på Kulturhuset 1996 – då för övrigt den ena av hennes två skulpturer stals. På CF Hill är hon representerad med tre verk i trä, alla med serena uttryck och underfundiga detaljer.

Carsten Höller, ”Giraffe”, 2018.

Foto: CF Hill Bild 1 av 4

Paloma Varga Weisz, ”Mountaineer ’burned’”, 2016.

Foto: CF Hill Bild 2 av 4

Utställningsvy på CF Hill.

Foto: CF Hill Bild 3 av 4

Christine Ödlund, ”The synthesizer, 2018”. växtpigment och tempera på papper.

Foto: CF Hill Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X