Annons
X
Annons
X

CES-mässan 2014

Teknikmässan CES, Consumer Electronics Show, i Las Vegas är konsumentelektronikbranschens kanske främsta sammankomst. Varje år samsas de största tillverkarna med mängder av mindre och mer nischade företag. Tillsammans tävlar de om besökarnas uppmärksamhet och mediernas uppmärksammanden.

Foto: JAE C. HONG/AP. Bild 1 av 1

Bild 1 av 16

CES-mässan under lupp

Foto: JAE C. HONG/AP.

En besökare tar ett foto under en visning av LED-skärmar på CES i Las Vegas.

Teknikmässan CES i Las Vegas är konsumentelektronikbranschens kanske främsta sammankomst. Varje år samsas de största tillverkarna med mängder av mindre och mer nischade företag. Tillsammans tävlar de om besökarnas uppmärksamhet och mediernas uppmärksammanden.

Den första CES-mässan hölls i New York 1967 och sedan dess har mässan hållits i lite olika konstellationer och flyttat runt mellan en del olika platser i USA. Sedan 1998 är det Las Vegas som gäller. Under åren har några av de mest ikoniska nya teknikprylarna fått sin debut på CES. Till exempel visades den första CD-spelaren upp 1981, DVD-tekniken fick sin premiär 1996 och efterföljaren Bluray år 2003. När Microsoft bestämde sig för att gå in på tv-spelsmarknaden med sin Xbox år 2001 var det på CES som man offentliggjorde sin satsning.

Förra årets mässa lockade fler än 3 000 utställare och drygt 150 000 besökare till en utställningsyta på närmare 180 000 kvadratmeter. Då handlade mässan till stor del om tv-apparater, med 4K och böjda oled-tv-apparater som främsta nymodigheter.

Årets mässa öppnades för samtliga besökare i dag och redan har många av mässans nyheter presenterats. Det är tydligt att det är en bransch som, sett som ett kollektiv, försöker hitta ”nästa stora grej”. Många satsar på ”wearable technology” teknik som man alltid bär med sig på kroppen – som smarta klockor och liknande. Den stora frågan där är väl närmast om vi verkligen behöver ytterligare en pryl som behöver laddas och som man behöver hålla koll på – mobiltelefonen är ju redan ganska lätt att bära med sig. Här har tillverkarna en hel del att bevisa.

Klicka dig fram på pilarna för att se en del av de största och viktigaste nyheterna på årets mässa.

Annons
X
Annons
X
Foto: PAUL SAKUMA/AP. Bild 1 av 1

Bild 2 av 16

Teknik in på kroppen

Foto: PAUL SAKUMA/AP.

Google-grundaren Sergey Brin demonstrerar Google Glass.

Traditionsenligt öppnade årets mässa med ett tal av en celeber gäst. I år gick uppdraget till Intels vd Brian Krzanich. Stora delar av talet handlade om wearable technology - teknik som man bär på kroppen såsom smarta klockor eller likt Googles datorglasögon Glass.

Under talet målade han upp en framtidsvision fylld av uppkopplade enheter och mycket små datorer som kan placeras i så gott som vad som helst och skicka information till molnet. Bland annat visade han upp en egenutvecklad prototyp till en smartklocka och ett headset kallat ”Jarvis” som erbjuder samma typ av artificiell intelligens som Apples Siri och Google Now.

Flera andra företag hade med sig produkter som passar in i den här kategorin av elektronik som man har på sig. LG visade upp sitt Lifeband Touch, en stegräknare – företaget skulle nog själva föredra uttrycket aktivitetsmonitor – i samma anda som Fitbit, Nike Fuelband och Jawbone Up. LG har dock byggt in funktioner för attt styra funktioner i telefonen i sitt armband. Företaget visade också upp ett par hörlurar som håller koll på pulsen på den som bär dem.

Sony vill också visa att de är med på den här utvecklingen. Företaget har sedan tidigare en smart klocka på marknaden, Smart Watch är inne på produktgeneration två. Nu visar man upp Core, en aktivitetsmonitor som bärs på handleden. Till skillnad från konkurrenterna har den dock ingen egen skärm, i stället behöver man ansluta den till en telefon via Bluetooth för att se vad som hänt. Enligt Sony ska Core inte bara användas till att övervarka fysisk aktivitet utan även samla in data från andra källor för att ge en mer heltäckande bild av vad man som användare gör av sin tid. Sony lovade att berätta mer om sina planer under mobilmässan i Barcelona om en dryg månad.

Och när vi ändå är inne på området kan det vara värt att nämna att populära smartklockan Pebble, som slog igenom som den hittills största framgången på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter, kommer i en ny version, där plasten ersatts av metall.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 16

Högupplösta och böjbara tv-apparater

Böjbara TV-skärmar visas upp på en presskonferens i Seoul, Sydkorea.

Det har varit tuffa tider ett tag för världens tv-tillverkare. Prispressen är hård och det har visat sig att alldeles för många konsumenter varit så nöjda med sin platt-tv att de inte sett någon större anledning att byta ut den. Hårdsatsningen på 3D gjorde inget större avtryck och tillverkarna fortsätter sin jakt på nästa livsnödvändiga funktion som ska få oss att byta ut våra tv-apparater.

De flesta sätter stort hopp till 4K-tekniken, ett steg upp i upplösning jämfört med dagens tv-apparater (3840x2160 pixlar jämfört med 1920x1080). Men högre upplösning på tv-apparaterna behöver högre upplösning på det som man spelar upp på dem för att komma till sin rätt – och det lär ta tid innan det når större spridning. I nuläget är det kanske främst streamingtjänster som Netflix som satsar hårt på att få konkurrensfördelar genom att erbjuda material i den höga upplösningen. Till exempel väntas nästa säsong av hyllade tv-serien ”House of Cards” finnas tillgänglig i 4k-upplösning.

Så gott som samtliga tv-tillverkare har åtminstone en modell med 4K och i nyhetsflödet från CES-mässan är det gott om 4K-apparater. Men att locka med en högre upplösning och bättre bild är inte det enda sättet tv-tillverkarna försöker locka nya köpare. Nya funktioner är ett annat trick. Här kommer Smart-TV-begreppet in i bilden. Möjligheten att installera olika appar i tv-apparaten för att exempelvis få tillgång till nytt innehåll, webbtjänster som Facebook eller olika typer av spel har än så länge inte haft någon avgörande inverkan på försäljningen. Ett problem är att de olika tillverkarna satsat på egna system och att olika appar inte automatiskt passar på samtliga plattformar. Systemen är ofta ganska långsamma och osmidiga och de flesta besväras av ett dåligt utbud av appar.

Nu är flera tillverkare redo att ta nästa steg. Under CES visar LG till exempel upp sina första tv-apparater med Web-OS, ett operativsystem som ursprungligen utvecklades av Palm för mobila enheter men som numera ägs av LG. Philips berättade att företagets dyraste tv-apparater kommer att ha Smart-TV-funktioner som bygger på Googles operativsystem Android. Med tillgång till Googles programbutik blir det tillgängliga utbudet av appar med ens betydligt större och kanske även smidigare att använda.

Priset till mest iögonfallande – och möjligtvis även mest gimickartade – försöket att locka nya kunder får LG och Samsung dela på. De båda sydkoreanska tillverkarna har satsat stort på OLED-tekniken, som bland annat möjliggör böjbara displayer. Sedan tidigare har de släppt tv-apparater med böjd skärm, på årets CES-mässa har de visat upp maskiner som faktiskt är böjbara. Ett tryck på fjärrkontrollen och skärmen böjer sig. Ett tryck till och apparaten är tillbaka i platt läge. Tillverkarna hävdar att en böjd skärm ger en bättre och mer engagerande tittupplevelse. Frågan är om konsumenterna kommer att öppna sina plånböcker.

Annons
X
Annons
X
Foto: AP. Bild 1 av 1

Bild 4 av 16

Stora förhoppningar på speldator med Linux

Foto: AP.

Spelet ”Call of Duty” som bland annat finns till Xbox.

År 2001 visade Microsoft upp sin första Xbox på CES. I år är det mjukvaruföretaget Valves tur att göra sitt avtryck på spelbranschen. Under mässan visade de upp fler än ett dussin varianter som bygger på företagets Steam Machine-koncept – speldatorer tänkta för vardagsrummet med företagets egenutvecklade Linuxvariant och tät koppling till den digitala spelbutiken Steam.

I utbudet finns allt från enklare varianter som vill konkurrera på pris snarare än prestanda till avancerade speldatorer med Intels vassaste processorer och marknadens mer avancerade grafikkort. En pikant detalj i sammanhanget är att svenska återförsäljaren Webhallen är en av de företag som fått plats i Valves presentation, vilket å andra sidan inte är särskilt märkvärdigt då en av de utmärkande egenskaperna med Steam Machine-konceptet är att det bygger på standardkomponenter.

Än så länge finns det ingen Steam Machine att köpa, den breda lanseringen ligger fortfarande en bit bort. Den kanske största utmaningen för Valve ligger i att få så många utvecklare som möjligt att satsa på att ta fram Linux-versioner av sina spel. Som vanligt när det gäller nya plattformar är det något av en moment 22-situation – om det inte finns några spel så är det svårt att få konsumenterna att köpa och om det inte finns tillräckligt många konsumenter som satsat på plattfromen är det svårt att få utvecklarna att utveckla spel för den.

Annons
X
Annons
X
Foto: MANU FERNANDEZ/AP. Bild 1 av 1

Bild 5 av 16

Enastående evolution i mobilvärlden

Foto: MANU FERNANDEZ/AP.

En Sony-telefon på världens största mobiltelefon-show, Mobile World Congress, i Barcelona.

Tillverkarna vill gärna tala om revolutionerande nya funktioner och fantastiska innovationer i sina nya enheter. Men om man skrapar lite på ytan handlar det mest om evolution, så även i produktfloden från CES.

Det är inga stora utvecklingssteg som tas just nu, men flera av nyheterna från CES väcker intresse ändå. En av de mest emotsedda och väntade lanseringarna var Sonys Xperia Z1 Compact – en mindre version av företagets toppmodell Z1.

Sony är långt ifrån först med att lansera en telefon med samma namn som toppmodellen men med mindre skärm. Samsung har gjort det och för inte så länge sedan lanserade HTC sin HTC One Mini. Vad Sony däremot är ensamma om är att hålla fast vid specifikationerna från den större telefonen i det mindre formatet. Där konkurrenterna kompromissat med allt från processorer till kameror så har Sony valt att bygga ett mer jämlikt lillasyskon och företaget har faktiskt packat in så gott som allt som gjorde Z1:an till en bra telefon fast i ett mindre paket och med en 4,3 tum stor skärm. Batteriet är en mindre variant med en kapacitet på 2300 mAh jämfört med 3000 mAh i storasyskonet och upplösningen på skärmen är 1280x720 pixlar istället för 1920x1080. Annars är det mesta sig likt.

Bortsett från Sonys lansering har det varit ganska tyst på mobilfronten. Alcatel visade upp full-hd-modellen Idol X+ vars främsta säljargument är att den bygger på Mediateks nya processor med inte mindre än åtta kärnor. Kinesiska Lenovo hoppar på LTE-tåget med Vibe Z, företagets första telefon med stöd för 4G.

En inte allt för vild gissning är att de flesta mobiltillverkarna sparar sina största nyheter till mobilmässan MWC som går av stapeln i Barcelona nästa månad.

Annons
X
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD. Bild 1 av 1

Bild 6 av 16

Stora skärmar och dubbla operativsystem

Foto: TOMAS ONEBORG/SVD.

Både Apple och Microsoft har ganska nyligen presenterat nya surfplattor så på den fronten är det Android-tillverkare som dominerar på CES. På årets mässa har Samsung hunnit visa upp några nya modeller. Kanske hoppas företaget att strategin med större skärmar, som ju fungerat bra för dem i mobilvärlden, ska ge resultat även inom surfplattor – för företagets nyheter har 12,2 tum stora skärmar.

Jämfört med exempelvis Ipad Air som har 9,7 tum stor skärm och Samsungs nuvarande toppmodell Tab 3 10.1 så är nykomlingarna Galaxy Note Pro och Tab Pro rejält tilltagna enheter. Enligt Samsung själva så hoppas man nå ut till en annan grupp konsumenter med dessa större skärmar – exempelvis kreatörer och andra professionella användare som har nytta av större skärmyta. Företaget hoppas släppa de båda enheterna under första kvartalet.

De större skärmarna till trots ska båda modellerna väga in på under 800 gram. Mycket för en surfplatta, men ganska rimligt om man jämför med traditionella bärbara datorer med motsvarande skärmyta.

En annan utveckling handlar om surfplattor som kan köra både Android och fullversionen av Microsofts datoroperativsystem Windows 8. På CES-mässan visade Asus upp sin Transformer Book Duet som kan växla mellan de båda systemen.

Enligt tekniksajten The Verge är det processorjätten Intel som ligger bakom idén, men varken Microsoft eller Google ska vara med på tåget. Intel ska tjäna på det eftersom företagets processorer får en ny väg in på surfplattemarknaden, där man haft mycket svårt att etablera sig.

Företagets planer kan dock grusas av att konkurrenten AMD också jobbat på samma idé. Enligt The Verge ska AMD:s kommande processorer innehålla en ARM-kompatibel del som kan köra Android-koden utan att blanda in hela processorn, vilket både ska ge bättre prestanda och bättre batteritid.

Frågan är dock om konsumenterna verkligen vill köra Android-program på sina bärbara datorer, eller om det bara blir förvirrande att ha fler operativsystem på samma enhet...

Annons
X
Annons
X
Foto: JACK DEMPSEY/AP. Bild 1 av 1

Bild 7 av 16

Rekordmånga biltillverkare på mässan

Foto: JACK DEMPSEY/AP.

En av många biltillverkares event på CES.

Enligt The Consumer Electronics Association, som ligger bakom CES, är det rekordmånga utställare från bilindustrin på årets mässa. Flera tillverkare tar tillfället i akt att visa upp sina nyheter. Oftast med någon form av teknologi-vinkel.

Till exempel visar Audi upp en självkörande variant av A7 som man tagit fram i samarbete med bland annat Nvidia, vars nya chipp Tegra K1 står för beräkningskapaciteten bakom systemet. Den tyska premiumtillverkaren visade även upp konceptbilen Sport Quattro Laserlight Concept. Bilen är en hommage till ursprungs-Quattron från 1983 och är en plug-in-hybrid med närmare 700 hästkrafter. Som namnet antyder är lamporna numera en kombination av LED och laserdioder som ska ge bättre helljus.

Men även Ford, Chrysler, BMW, Mercedes, Kia och Toyota är på plats på årets mässa. BMW visar upp en förarlös variant av sin 6-serie och Toyota har med sig en bränslecellsbil som väntas nå marknaden – åtminstone i Kalifornien som är känt för sina hårda utsläppskrav – någon gång under nästa år.

Den kanske största motorrelaterade nyheten från mässan, åtminstone ur ett mer traditionellt konsumentelektronikperspektiv, stod Google och sammanslutningen Open Automotive Alliance för. Inom ramarna för organisationen samarbetar Google med flera biltillverkare som Honda, GM, Hyundai och Audi för att få in företagets operativsystem Android i bilarnas underhållningssystem. Sedan tidigare har Microsoft ett liknande samarbete med bland andra Ford. Biltillverkarna verkar inte direkt rädda för att samarbeta med flera teknikföretag parallellt. Till exempel har Honda ett liknande samarbete med Apple.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 10 av 16

Roboten som putsar fönster

Bill Enersen står stolt vid sin monter och visar upp sin fönsterputsarrobot WinBot. Den är fyrkantig och har en sugmekanism på undersidan som gör att den kan klänga sig fast vid en glasruta. Man sprutar på lite putsmedel, trycker dit maskinen på rutan, knäpper på strömmen och går sedan och gör något annat.

– Roboten tvättar hela fönstret och återvänder sedan till samma plats där den började och piper, så du vet att det är klart, säger Enersen.

– Du kan lägga dig i sovvan och sova så länge.

WinBot finns redan på marknaden och säljs på bland annat amerikanska elektronikkedjan Best Buy för 330 dollar.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 11 av 16

Bättre hälsa med ny teknik

Hälsoprylarna utgör ett helt teknikområde och tar ansenlig plats på CES 2014. Många som exempelvis joggar använder redan idag appar i mobilen för att mäte distans, tid och kaloriåtgång. Men det är bara början.

Allt från boldtrycks- och pulsmätare i form av en sele som kan kopplas till din smarta mobil, olika smarta träningsredskap och tekniska hjälpmedel för löpträning finns på CES.

En kvinna står iklädd träningskläder och småjoggar på ett löpband. Framför sig har hon en skärm som visar ”vägen” hon springer på, samtidigt som siffror indikerar lutning på vägsträckan, höjd över havet och annat. Den som exempelvis tränar inför ett marathonlopp kan programmera in sträckningen i apparaten och sedan springa sin egen mara hemma i källaren.

– Alla kan använda det här. Du kan springa ett lopp eller en distans vilken som helst på det här viset, förklarar hon.

Annons
X
Annons
X
Foto: ERIK BERGIN Bild 1 av 1

Bild 12 av 16

Förstärkt verklighet

Foto: ERIK BERGIN

Teknik som på olika sätt förstärker verkligheten har det pratats om länge – och minst lika länge har Hollywood annammat temat i ett otal tekniktunga agentfilmer. På årets CES hittar vi bevis på att det faktiskt finns, mer eller mindre, praktiska användningsområden.

Vid en monter står en kille vid en datorskärm och rör med handen i luften. Det ser komiskt ut, tills man ser att det han rör vid är en virtuell tredimensinell dockliknande figur som reagerar på hans rörelser och rör sig när han vrider den. Figuren existerar i datorn, men reagrerar på en hand ute i tomma luften. Ett praktiskt användningsområde? Tänk dig ett arkitektkontor, och byt ut dockan mot en 3D-ritning av ett ännu ej byggt hus.

På mässan ser man också det just nu kanske mest konkreta exemplet på ”augmented reality” – Googles datorglasögon. Personer kommer gående med den Star Trek-inspirerade bågen på näsan och en miniskärm framför ena ögat som visar information beroende på vartåt man tittar.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 13 av 16

Ännu större och bättre tv

Den måste nämnas främst för att alla pratar om den – framtidens ännu skarpare tv. Och faktum är att tekniken, kallad HD 4K, är otroligt skarp. Det är rörliga fotografier som hänger på väggarna, med en detaljrikedom så stor att man lika gärna kunde stå och titta ut genom ett fönster.

– Den här är fyra gånger så skarp, säger en utställare från en asiatisk tv-tillverkare.

En annan demonstratör av den nya tv-tekniken berättar att de nya skärmarna från hans bolag finns på marknaden i sommar.

HD 4K är den första tv-standard som är utvecklad helt och hållet med internet-tv i åtanke, snarare än vanliga tv-sändningar via kabel eller antenn. Det är bara ett problem – relativt lite filmat material finns ännu inspelat med den nya högre upplösningen. Netflix hyllade serie House of Cards är ett sådant exempel.

Annons
X
Annons
X
Foto: ERIK BERGIN Bild 1 av 1

Bild 14 av 16

Roboten som hjälper dig shoppa

Foto: ERIK BERGIN

Budgee heter en lustig dryga metern hög filur som har ett huvud, en hals och vad som liknar en shoppingkorg framtill. Det är precis vad det är, för Budgee är en shoppingrobot. Det är en prototyp som företaget 5elementsrobotics tänker sig kan locka äldre och rörelsehindrade personer.

– Du fäller ut den och går in i butiken. Roboten följer efter dig och du lägger det du ska ha i den här korgen, säger utställaren Nick Lynch.

När shoppingen är klar följer apparaten snällt med ut till bilen igen, där varorna sedan kan packas in i bagaget på ett smidigt sätt, är det tänkt.

Den tilltänkta rörelsehindrade kunden får dock inte vara mer rörelsehindrad än att hon eller han klarar att fälla ihop Budgee och lyfta in även den i bilen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X