Krönika

Andreas Cervenka:Cervenka: En farlig trend

Andreas Cervenka

Att glo på barn i en sandlåda kan vara det snabbaste sättet att greppa det världsekonomiska läget. Allt mer kretsar kring något väldigt grundläggande: frågan om mitt och ditt. Det kan förklara en mental epidemi som nu sprids över världen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Trust, but verify. Tillit är mysigt, men kontroll är mysigare. Denna lilla devis brukade Ronald Reagan använda för att beskriva förhållandet till Sovjet under kalla kriget.

I finansvärlden är inställningen högsta mode. Den som är utrustad med en skeptiskt färgad fantasi har blivit omsprungen av verkligheten. I början av året beslutade den tyska centralbanken Bundesbank att flytta hem en del av det guld som landet förvarar hos utländska centralbanker. Manövern var en reaktion på en fråga som bubblat upp i den tyska opinionen: ligger guldet verkligen där det påstås ligga? Den tyska federala revisionen kritiserade Bundesbank för att inte fysiskt ha kontrollerat tackornas existens. En tanke som för bara några år sedan hade viftats bort som en unken dunst från konspirationsteoriernas grumliga värld resulterade i ett beslut från en av världens mest respekterade institutioner. Det är inte unikt. I Schweiz väntas en folkomröstning om att följa det tyska exemplet. När Dagens Industri ställde frågan till Riksbanken visade det sig att även Sverige förvarar sitt guld utomlands men nöjer sig med kontoutdrag istället för inspektioner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons