Annons
X
Annons
X

Cervenka: Draghi dubblar dosen verkningslös medicin

Europeiska centralbankens räntesänkning går att jämföra med att en läkare skulle skriva ut verkningslös medicin till en sjuk patient. Det sade SvD Näringslivs reporter Andreas Cervenka på Avanza Forum.

[object Object]
Avanza Forum, med Andreas Cervenka på storbildsskärmen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Strax innan Sveriges största evenemang för investeringar och sparande började på Globen i Stockholm satte Europeiska centralbanken (ECB) in ett batteri av räntesänkningar för att få fart på inflationen i eurozonen.

Därmed var samtalsämnet givet när SvD Näringslivs prisbelönta reporter satt på andra sidan intervjubänken. Utfrågad av Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer jämförde han sänkningen av ECB:s styrränta till rekordlåga 0 procent med att en läkare skulle skriva ut en oprövad medicin till en sjuk patient – och dubblar dosen när den inte visar sig ha någon märkbar effekt.

– Det skulle man inte göra i första taget, framför allt inte om det visar sig att medicinen misslyckas gång på gång. Men det är just vad som görs nu, sade Andreas Cervenka.

Annons
X

Han anser att centralbanker i västvärlden gjorde en mycket bra insats efter finanskrisen 2008, men också att deras roll därefter har vuxit snabbt. I kombination med svaga politiker som inte har gjort tillräckligt har det lett till stora risker i ekonomin, enligt Andreas Cervenka.

– Mer och mer makt har förts över till teknokrater. Vi tror att vi lever i en marknadsekonomi men priserna på tillgångar, som obligationer och aktier, är mer eller mindre manipulerade av centralbankerna.

Cervenka sade att även Sverige har byggt upp stora risker med rådande penningpolitik och minusränta.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi behöver rusta upp Sverige för att få en krockkudde om bostadsmarknaden går ned. Nu tar vi enorma risker, sade Andreas Cervenka.

  **Han anser att **det är dags för regeringen att öppna plånboken och investera i bland annat infrastruktur.

  – Om jag målar om huset är det en investering, det bör inte räknas på samma sätt som en Thailandsresa. Men idag räknas alla offentliga utgifter lika. Det gör att man har struntat i att göra nödvändiga investeringar, sade han.

  Annons

  Avanza Forum, med Andreas Cervenka på storbildsskärmen.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X