Annons
X
Annons
X

Flera av Stockholms gallerior förfaller

VANSKÖTSEL För tre år sedan köpte det brittiska fastighetsbolaget Boultbee de tio största galleriorna av Stockholms stad. SvD:s granskning visar att försäljningen lett till tomma butikslokaler, vanskötta förortstorg och rekordmånga mål och tvister.

(uppdaterad)
Tensta centrum är slitet och ostädat. Möbelhandlaren Mohamed Savic kämpar med höjda hyror och läckande vattenledningar i butiken.
Tensta centrum är slitet och ostädat. Möbelhandlaren Mohamed Savic kämpar med höjda hyror och läckande vattenledningar i butiken. Foto: LARS PEHRSON

Trappan upp till Tensta centrum är smutsig och stinker av urin. Garaget är mörkt, täckt av svart sot från bilar som satts i brand. Från trasiga lampor hänger rester av den smälta plasten. Det var länge sedan det städades. Underhållsansvaret ligger på den brittiska fastighetsägaren Boultbee.

–Och när de väl gör något är det vi som får betala, säger Mohamed Savic, som driver två möbelfirmor tillsammans med sin bror i Rinkeby och Tensta.

Han har flera gånger själv drabbats av översvämningar på grund av läckande vattenledningar. Boultbee har inte visat någon vilja att laga ledningarna. Däremot är de snabba med hyreshöjningar och att skicka extraräkningar till handlarna på så kallade gemensamma kostnader för bland annat sophämtning, byte av glödlampor, reparationer och underhåll av ytor utanför butikerna.

Annons
X

Ett exempel: när bokstaven R i neonskylten ”Rinkeby” lagades hamnade notan – 40 000 kronor – hos enskilda handlare i centrum.

Inte mycket har blivit som det var tänkt 2007, sedan Stockholms stad sålde tio köpcentrum – däribland Fältöversten, Västermalmsgallerian och Skärholmens centrum, till det brittiska fastighetsbolaget Boultbee för 10,4 miljarder kronor.

Ett av Stockholms stads villkor för affären var att köparen var långsiktig, och hade ett intresse av att investera för att få centrumen att blomstra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men några investeringar har det inte blivit, och missnöjet ökar bland handlarna – inte bara bland småföretagare utan även stora aktörer som H&M, Ica, Servera och Hemtex.

  SvD:s granskning visar att läget tre år efter att Boultbee tog över köpcentrumen är alarmerande:

  • Fortsatt förfall på grund av bristande underhåll, särskilt i förortscentrumen.

  • Försämrad service sedan butiker slagit igen och banker flyttat.

  • Kraftiga hyreshöjningar på upp till 75 procent har tvingat många att slå igen. 378 hyrestvister ligger hos Hyresnämnden.

  • 74 ärenden finns i tingsrätterna i Stockholmsområdet.

  • För att slippa bli vräkta har handlare deponerat totalt 10 miljoner kronor hos länsstyrelsen i väntan på att tvisterna ska lösas.

  Tvisterna har eskalerat. Bara sedan september i år har länsstyrelsen fått 30 nya ärenden som rör oenigheter om hyran.

  –Under de 20 år som jag har jobbat här har jag aldrig sett någon hyresvärd som förekommit så här många gånger, säger Anita Tysklind, handläggare på länsstyrelsen

  Boultbee är också välrepresenterat i hyresnämnden:

  –378 ärenden är ovanligt många för en fastighetsägare i Stockholm, säger Håkan Julius, chef vid Hyresnämnden i Stockholm.

  Av de 74 mål som sedan 2008 har hamnat i länets tingsrätter drivs de flesta av Boultbee. Mer än hälften av målen, 38 stycken handlar om avhysningar, det vill säga vräkningar, men även hyrestvister, skadeståndsärenden och konkurser hanteras av tingsrätten.

  Flera handlare SvD talat med är stressade och vittnar om hur fastighetsägaren söker upp dem personligen för att driva in pengar. Själva har de ironiskt nog svårt att få kontakt med hyresvärden.

  –Sedan Boultbee tog över har vi slutat tänka på vår business. Vi håller bara på med Boultbee, säger möbelhandlaren Mohamed Savic.

  I spelbutiken i Tensta centrum är det full ruljans med trängsel kring tv-skärmarnas travlopp. Att det är fullt i butiken hjälps inte. Den höjda hyran och extraräkningarna gör det svårt för butiksinnehavaren Kerim Yurekci att få det att gå ihop, trots att han jobbar sju dagar i veckan.

  –Det är en katastrof. Jag hade två, tre anställda, men jag har sparkat dem. Nu jobbar jag, min fru, brorsan och min syrra. Jag förstår inte hur länge vi ska hålla på med det här, säger Kerim Yurekci.

  Under hösten har de drabbade demonstrerat, uppvaktat politiker och anlitat advokater. Samtidigt har Ica Sverige stämt Boultbee, bland annat för att de gemensamma lokalytorna hyrs ut till konkurrerande torghandel och räkningar med extraavgifter som Boultbee skickar ut. Organisationen Butikerna, som företräder småföretagare, förbereder också en stämning för handlare i en av innerstadsgalleriorna. Samtidigt driver man kravet på en lagändring, för att skydda butiksägare från vräkning.

  –Här kommer det en fastighetsägare som inte följer svensk praxis när det gäller hyressättning, utan bara slänger ut småhandlare som inte har rätt profil. Man kan undra om politikerna i Stadshuset visste vilka de sålde till, för det här ser ovanligt otrevligt ut, säger Bengt Hedlund, vd för Butikerna.

  –De senaste åren har vi sett en del kortsiktiga aktörer på den svenska marknaden. För tre, fyra år sedan fanns det mycket kapital som letade efter sådana här lite mera spekulativa investeringar, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

  Med finanskrisen hösten 2008 begränsades möjligheten till snabba affärer.

  – Det går inte längre att sälja fastigheter som är nedgångna och få ett bra pris. Börjar man få vakanser i ett köpcentrum försvinner kunderna. Därför är det mer rationellt att skapa ordning och sedan sälja. Och då måste man komma överens med sina hyresgäster, säger Hans Lind.

  Annons
  Annons
  X

  Tensta centrum är slitet och ostädat. Möbelhandlaren Mohamed Savic kämpar med höjda hyror och läckande vattenledningar i butiken.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 5

  Trots många kunder har Kerim Yurekci svårt att få soin spelbutik att gå runt. Han har tvingats sparka alla anställda och jobbar själv sju dagar i veckan.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 5

  Handlare i bland annat Tensta har tvingats stänga sina butiker.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 5

  Tensta centrum förfaller. Det eldhärjade garaget har lämnats utan åtgärd.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 5

  Köpcentrum i Stockholm som Boultbee äger.

  Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X