”Centralstyrd elhandel knappast rätt väg att gå”

Foto: Adam Ihse/TT

Europa bör dra lärdom från centraliserade marknader i USA när det gäller hanteringen av flaskhalsar i elnätet. Men vi ser inte att det finns fog för att övergå från en decentraliserad nordisk marknad till mer centralstyrning, skriver Pär Holmberg och Thomas Tangerås, Institutet för näringslivsforskning.

Under strecket
Publicerad

Pär Holmberg och Thomas Tangerås.

Foto: Pressbilder
Annons

Elpriserna har under hösten nått sina högsta nivåer på tio år och Svenska Kraftnät har till och med varnat för elbrist i vinter. En förklaring som ofta nämns är de låga nivåerna i vattenmagasinen som skapat brist i produktionskapaciteten. I maj var situationen den omvända. Då var Svenska Kraftnät tvungna att be kärnkraftverket i Ringhals att stänga ner sin produktion till följd av den onormalt höga produktionen av vatten- och vindkraft.

Allt detta sker samtidigt som branschaktörer varnar för att kapacitetsbristerna i elnätet är så allvarliga att de riskerar påverka investeringar och klimatomställning. Man kan undra om elmarknaden inte klarar av att säkerställa att produktion finns på rätt ställe i rätt tid? Vore det kanske bättre med en mera centralstyrd elförsörjning?

Annons
Annons
Annons