Annons
X
Annons
X

Centerpolitiker vill ha registerutdrag för barnvakter

Johan Linander, Centerpartiets rättspolitiske talesperson vill att även barnvaktsbranschen ska omfattas av lagen om registerutdrag.

– Jag förstår inte hur man ska kunna kontrollera sådana här saker som förälder, säger han till SvD.se.

Men justitieministern tycker att ansvaret vilar hos föräldrarna.

Johan Linander.
Johan Linander. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Som SvD avslöjade
igår kunde en 38-årig man som dömts i två instanser för grovt sexuellt utnyttjande av underårig gång på gång söka jobb som barnvakt och startat ett företag som säljer barnvaktstjänster. Organisationen
Ecpat vill att även den privata barnvaktsbranschen ska omfattas av lagen om registerkontroll – och får nu stöd av riksdagsledamoten Johan Linander (C), rättspolitisk talesman. Han förordar begränsade registerutdrag för den som vill arbeta som barnvakt, ett utdrag där bara vissa brott syns.

– Jag har även tidigare fört fram att begränsade utdrag ut registret skulle vara en bra idé i tex idrottsvärlden. I det här fallet kan man tänka sig att det som skulle synas är brott mot barn och sexualbrott.

Hur skulle det gå till?

Annons
X

– Om arbetsgivaren ber om det så ska man plocka upp det begränsade utdraget, på samma sätt som det är lag inom barnomsorgen. Det ger en trygghet för föräldern.

Varför vill du ha detta?

– I hemmet är en person helt ensam med ett barn, det är egentligen en större risk än inom barnomsorgen.

Som SvD berättade
igår tycker justitieminister Beatrice Ask inte att lagen om registerutdrag även ska omfatta barnvaktsbranschen. Hon menar att ansvaret ligger hos föräldrarna.

– Då tycker vi väl olika. Jag förstår inte hur man ska kunna kontrollera sådana här saker som förälder, det går ju inte om den som jag funderar på att anställa inte själv går med på det. Har vi en lag så blir det inte lika känsligt. Om det ska bygga på frivillighet kan det kännas utpekande om man ska lämna registerutdrag men om alla gör det, om det finns ett system som inom barnomsorgen, blir det inte känsligt på samma sätt.

Hur kommer du att gå vidare i frågan?

– Jag kan ta upp frågan på justitiedepartementet. Just nu är inte frågan uppe, men den var det för några år sedan när idrottsklubbarna ville kunna begära begränsade registerutdrag. Så den kan nog komma upp igen.

”SvD Granskar har blivit ett begrepp” blog.svd.se
Annons
Annons
X

Johan Linander.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X