Centerpartister bör stå upp för integritet

På onsdag kommer riksdagen att rösta om det hårt kritiserade Datalagringsdirektivet. För de centerpartister som ställt integritetsfrågorna i förgrunden är det nu upp till bevis. Den här veckan måste ni visa vad era värderingar är värda, skriver Magnus Persson, ordförande Centerstudenter Stockholm och medgrundare till Centeruppropet.se.

Under strecket
Publicerad

Centerpartiet har i ord varit integritetsvänner, men har sedan ändå ställt sig bakom överenskommelser som tydligt gått emot intentionen, skriver artikelförfattaren.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
Annons

För tillfället pågår en viktig ideologisk diskussion i Centerpartiet. Arbetet med ett nytt idéprogram pågår för fullt. Ett av de ämnen som de senaste åren hamnat i scenljuset i partiet är integritetsfrågorna. För dessa kommer de centerpartistiska riksdagsledamöternas röster bli ett lackmustest för värderingarna – hur starkt är Centerpartiets värn av integriteten egentligen?

Just den frågan blir extra svår i vårt parti, som flera gånger givit ett dubbeltydigt budskap i integritetsfrågorna. Ställningstagandena finns där. Öppenhetsmanifestet som togs redan på förtroenderådet 2006 har setts som mycket framsynt av många debattörer på området. Ändå – även om man i ord varit integritetsvänner, har man i regeringssamarbetet och riksdagsgruppen ställt sig bakom överenskommelser som tydligt gått emot den intentionen.

Annons
Annons
Annons