Annons
X
Annons
X

Centerpartister bör stå upp för integritet

På onsdag kommer riksdagen att rösta om det hårt kritiserade Datalagringsdirektivet. För de centerpartister som ställt integritetsfrågorna i förgrunden är det nu upp till bevis. Den här veckan måste ni visa vad era värderingar är värda, skriver Magnus Persson, ordförande Centerstudenter Stockholm och medgrundare till Centeruppropet.se.

Centerpartiet har i ord varit integritetsvänner, men har sedan ändå ställt sig bakom överenskommelser som tydligt gått emot intentionen, skriver artikelförfattaren.
Centerpartiet har i ord varit integritetsvänner, men har sedan ändå ställt sig bakom överenskommelser som tydligt gått emot intentionen, skriver artikelförfattaren. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | DATALAGRINGSDIREKTIVET

Det är först när man får väga sina principer och värderingar i faktiska avgöranden, som de ideologiska värdena blir riktigt tydliga.
Magnus Persson

För tillfället pågår en viktig ideologisk diskussion i Centerpartiet. Arbetet med ett nytt idéprogram pågår för fullt. Ett av de ämnen som de senaste åren hamnat i scenljuset i partiet är integritetsfrågorna. För dessa kommer de centerpartistiska riksdagsledamöternas röster bli ett lackmustest för värderingarna – hur starkt är Centerpartiets värn av integriteten egentligen?

Just den frågan blir extra svår i vårt parti, som flera gånger givit ett dubbeltydigt budskap i integritetsfrågorna. Ställningstagandena finns där. Öppenhetsmanifestet som togs redan på förtroenderådet 2006 har setts som mycket framsynt av många debattörer på området. Ändå – även om man i ord varit integritetsvänner, har man i regeringssamarbetet och riksdagsgruppen ställt sig bakom överenskommelser som tydligt gått emot den intentionen.

Annons
X

Det tydligaste exemplen är den så kallade FRA-lagen och nu senast Datalagringsdirektivet. Det senare har skett trots det tydliga stämmobeslutet i Åre förra året:

”Att Centerpartiet arbetar för att återupprätta förtroendet i integritetsfrågorna, till exempel genom att skjuta upp införandet av datalagringsdirektivet, öppet motarbeta EU-kommissionens förslag om att lagra flygpassageraruppgifter, samt verka för en översyn av FRA-lagen.”

Denna formulering kommer nu att få testas tydligt för första gången när det ligger ett konkret förslag på implementering av Datalagringsdirektivet för diskussion i riksdagen.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur mycket är värderingarna egentligen värda – mer eller mindre än de böter som hotar om direktivet inte implementeras? Kan man dagtinga med sitt samvete i integritetsfrågorna? Är det verkligen att återupprätta förtroendet i integritetsfrågorna att vara med och genomföra en av de mest kritiserade idéer på integritetsområdet, bara för att EU har genomdrivit en olämplig politik på området och fått med sig såväl Moderaterna som Socialdemokraterna i Sverige på tåget?

  Att idén med Datalagringsdirektivet är befängd blir mycket tydligt när man funderar över vilken följden skulle bli om man tillämpa motsvarande regler på postväsendet på ett teknikneutralt sätt: Posten AB skulle tvingas skapa en stor inskanningscentral, där utsidan på alla brev läses av så att man kan se vem som har skickat vilka brev när. Dessa ska sedan sparas i en gigantisk databas i ett halvår, som polisen vid brottsmisstankar ska ha rätt att begära utdrag ur med dygnet-runt-jour. Det skulle också bli obligatoriskt att ange avsändare på alla brev som inte postas via särskilda diarieförda eller videoövervakade brevlådor. Till råga på allt skulle en rejäl del av kostnaden riskera bekostas genom en portohöjning.

  Det är först när man får väga sina principer och värderingar i faktiska avgöranden, som de ideologiska värdena blir riktigt tydliga. Om vi är för integritet, men kan tänkas kompromissa bort det för andra frågor – då är det ändå inte en prioriterad fråga, oavsett vad vi säger. Snacka duger helt enkelt inte, i politik måste man också visa vad man tycker genom handling.

  Särskilt tydlig blir frågan för de riksdagsledamöter som innan riksdagsvalet 2010 tydligt uttalade sin övertygelse i integritetsfrågorna genom att integritetscertifiera sig genom Centeruppropet, och på det visade att värdet av integritetsfrågorna för dem är extra stort. För dem blir det extra tydligt att de har ett viktigt beslut att fatta: bör man rösta med den officiella partilinjen som har förhandlats med regeringen, eller ska man tydligt markera sin ståndpunkt genom att rösta emot partigruppen? Den här veckan visar ni vad era värderingar är värda.

  MAGNUS PERSSON

  ordförande Centerstudenter Stockholm och medgrundare till Centeruppropet.se

  Annons
  Annons
  X

  Centerpartiet har i ord varit integritetsvänner, men har sedan ändå ställt sig bakom överenskommelser som tydligt gått emot intentionen, skriver artikelförfattaren.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X