Annons

”Centerpartiets idé skapar en ny underklass”

Stephen Schad.
Stephen Schad. Foto: Pressbild

I januariavtalet finns ett förslag om mikroföretagande. Men detta har tillämpats i Frankrike och har där skapat en grupp på arbetsmarknaden som riskerar att stängas ute från välfärdssystemen. Istället bör Sverige ha kvar så kallade egenanställning som säkrar arbetsrättsliga villkor, skriver Stephen Schad, ordförande Egenanställningsföretagens Branschorganisation.

Under strecket
Publicerad

Svensk arbetsmarknad behöver moderniseras och från politiskt håll ser vi nu flera försök till reformer som syftar till att möjliggöra för fler jobb. I januariavtalet under punkt 15 har Centerpartiet förhandlat fram följande: ”Fler ska kunna bli företagare. Genomför en kraftig förenkling av beskattning och regelverk för mikroföretagande och sänkt aktiekapital till 25 000 kronor”.

Intentionen om mikroföretagen är sannolikt god. Vad som inte framgår är att Centerpartiet hämtat idén från Frankrike där formen funnits i ett decennium med resultatet av att en ny underklass skapats med svagt socialt skydd. För att ”uppnå en kraftig förenkling” så ska en så kallad platt skatt på 25 procent tillämpas och inga arbetsgivaravgifter ska tas ut på inkomsterna. Konsekvensen är att den autonoma arbetaren inte är med och bidrar till välfärden på samma villkor som anställda arbetstagare eller företagare och följaktligen inte får ta del av den. I Frankrike är det de allra mest utsatta som verkar i denna form.

Annons
Annons
Annons