Annons
X
Annons
X

Centerpartiet: Slopad värnskatt räcker inte

Centerpartiet vill mer än Moderaterna på skatteområdet. Vi nöjer oss inte med skattesänkningar för dem som betalar värnskatt utan vi måste också sänka marginalskatterna på högre inkomster. Det skriver 17 centerpartister.

I Sverige har vi de högsta marginalskatterna i världen. Detta hämmar inte bara vår nationella utveckling utan också vår globala konkurrenskraft. Svenska studenter tillhör dem som tjänar minst på högre studier i OECD, vilket delvis är förklaringen till att vi trots både kostnadsfria utbildningar och ett generöst studiemedelssystem inte lyckas bryta den sociala snedrekryteringen till högre utbildning. Personer från studieovana hem känner större osäkerhet inför att skuldsätta sig och investera i högre utbildning om det inte ger en säker utdelning i plånboken.

För att råda bot på dessa problem kräver 17 moderata företrädare på Brännpunkt 17/2 att värnskatten avskaffas. Artikelförfattarna har helt rätt, lägre skatter för låg- och medelinkomsttagare är naturligtvis högsta prioritet, men för att stärka drivkrafterna att utbilda sig, driva företag och arbeta hårt måste vi också sänka marginalskatterna på högre inkomster.

Värnskatten på fem procent drabbar dock människor först vid inkomster över drygt 46 000 kronor i månaden. Moderaternas förslag gynnar därför främst högavlönade akademiker. Samtidigt beskattas alla som har en lön över 33 000 i månaden med statlig inkomstskatt, vilket innebär 20 procent extra i skatt. Internationellt sett är detta en enorm skattetröskel. För oss i Centerpartiet är det viktigt att förutsättningarna också förbättras för vanliga akademiker som ofta har inkomster mellan 33 000 och 46 000.

Annons
X

Det är en spridd missuppfattning att det enbart är en liten rik elit som drabbas av höga marginalskatter. I många fall handlar det tvärtom om helt vanliga löntagare som ekonomer, jurister, präster och personalvetare. Totalt är det omkring en miljon svenskar som betalar statlig inkomstskatt på någon del av sin inkomst. Nivåerna på de statliga inkomstskatterna gör alltså de ekonomiska drivkrafterna mycket små för en undersköterska att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska eller för en verkstadsarbetare att gå vidare till maskiningenjör.

För oss är det viktigt att höja avkastningen på utbildning och stärka drivkrafterna att arbeta för bredare grupper av akademiker och entreprenörer. Då behövs kraftfulla sänkningar av marginalskatterna. Vi anser därför att hela den statliga inkomstskatten ska reduceras, förslagsvis med fem procentenheter. Det ger samma effekt som att ta bort värnskatten, men gynnar i högre grad de med lägre inkomster. Extraskatterna på inkomster mellan 33 000 och 46 000 i månaden minskar från 20 till 15 procent och på inkomster över 46 000 från 25 till 20 procent.

Med en bredare sänkning av den statliga inkomstskatten kan avkastningen på utbildning öka mer eftersom många akademiker befinner sig under 46 000 i månaden, men över 33 000. Dessutom gynnas fler kvinnor som, på grund av generellt lägre löner, befinner sig kring den första brytpunkten snarare än kring den andra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De i sammanhanget små summorna som den statliga inkomstskatten ger staten motiverar inte de negativa effekterna den har på utbildning och extra arbete. Att sänka den här skatten med fem procentenheter är en viktig framtidsinvestering som på sikt leder till högre tillväxt och bättre välfärd.

  ANNIE JOHANSSON

  ekonomisk-politisk talesperson och riksdagsledamot C, Jönköpings län

  MAGNUS ANDERSSON

  ordförande Centerpartiets ungdomsförbund och kommunalråd Solna

  KARIN ERNLUND

  ordförande Centerstudenter

  ANNIKA QARLSSON

  ordförande Centerkvinnorna och riksdagsledamot C, Västra Götalands län norra

  ANDERS W JONSSON

  riksdagsledamot C, Gävleborgs län

  EMIL KÄLLSTRÖM

  riksdagsledamot C, Västernorrlands län

  GUSTAV ANDERSSON

  landstingsråd C, Stockholms landsting

  JOHAN LINANDER

  riksdagsledamot C, Skåne län södra

  KARIN NILSSON

  riksdagsledamot C, Kronobergs län

  KATARINA ERLINGSON

  regionråd (C), region Skåne

  KERSTIN LUNDGREN

  riksdagsledamot C, Stockholms län

  PER ANKERSJÖ

  borgarråd C, Stockholm stad

  PER LODENIUS

  riksdagsledamot C, Stockholms län

  ROGER TIEFENSEE

  riksdagsledamot C, Södermanlands län

  SOLVEIG ZANDER

  riksdagsledamot C, Uppsala län

  STAFFAN DANIELSSON

  riksdagsledamot C, Östergötlands län

  ULRIKA CARLSSON

  riksdagsledamot C, Västra Götalands län östra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X