Annons
X
Annons
X

Centerpartiet har en viktig roll att axla

Centerpartiets givna roll i svensk politik är att försöka skapa ett Sverige där ungdomar kan göra klassresor också inom mindre orter, snarare än bara bort ifrån dem. Det skriver författaren och debattören Nima Sanandaji.

BRÄNNPUNKT | CENTERNS IDÉPROGRAM

När Centern hamnat i rampljuset kan vi se att liberala urbana väljare har en märklig inställning till partiet. Vissa vill se Centern som en drivkraft för radikala idéer, medan andra kritiserar det för att vara en föråldrad bonderörelse. Kanske beror det på att många storstadsbor inte engagerar sig i de utmaningar som resten av landet står inför?

Ett nytt utanförskap håller nämligen på att växa fram i mindre tätbefolkade delar av landet. Centerns givna roll i svensk politik är att försöka skapa ett Sverige där ungdomar kan göra klassresor också inom mindre orter, snarare än bara bort ifrån dem.

Fram tills 2040 förväntas befolkningsökningen fokuseras till våra tre storstäder. Men de kommuner som har få invånare och som vare sig är förorts- och pendlingskommuner krymper snabbt. I Pajala och Överkalix förväntas befolkningen minska med hela en fjärdedel fram tills 2035. Hällefors, Laxå, Jokkmokk, Dorotea, Sorsele, Övertorneå, Hagfors och Åsele går ännu snabbare mot en tynande framtid. Framför allt talangfulla ungdomar lämnar dessa delar av landet.

Annons
X

I takt med att glesbygdskommuners förutsättningar snabbt försämras växer ett såväl ekonomiskt som socialt utanförskap fram. På vissa sätt kan utanförskapet förväntas vara djupare än den som idag finns i förorter som Rinkeby. Den som bor i Rinkeby kan, trots allt, smidigt pendla till den stora arbetsmarknaden i Stockholms innerstad. Dessutom ligger stadsdelen i den rika kommunen Stockholm.

Men den som har svårt att finna jobb i Sorsele måste antingen lämna kommunen eller passiviseras i bidragsberoende. Och när de unga och arbetsföra lämnar kommunen blir det närmast en omöjlig ekvation att få ihop välfärd till de äldre och arbetslösa utan att höja skatterna, vilket ju hämmar jobbskapande.

Centerns mandat i svensk politik handlar om att förhindra att denna form av utanförskap växer sig fram. Lyckligtvis är denna uppgift också möjlig. Se på Gnosjöområdet i Småland, där befolkningstätheten är låg, utbildningsnivån för anställda bara hälften av snittet i Sverige och avståndet till stora arbetsmarknadsregioner omfattande. Trots att området saknar många traditionella tillväxtfaktorer klarar man jobben bra. Sysselsättningen i Gnosjöområdet har sedan mitten av 1980-talet konsekvent legat högre jämfört med i övriga landet. Medianinkomsten i Gnosjö kommun är nära 240 000 kronor per år, betydligt högre än i Malmö där den är knappt 198 000 kronor per år. Samma invandrargrupper som har svårt att få jobb i Malmö – en stad som kan dra nytta av alla urbaniseringens fördelar – har snabbt kommit i arbete i Gnosjö.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En kombination av bättre lokalt företagsklimat, minskat byråkrati kring miljöprövningar och bygglov är, liksom bättre transportinfrastruktur, receptet för utveckling i mindre och medelstora svenska kommuner. Möjligheterna till jobbskapande finns, inom alltifrån turism och skog till den växande gruvnäringen. Men tydliga reformer krävs nu för glesbygdskommuner ska kunna realisera sin potential.

  Centern är inte ensamma om att uppmärksamma de mindre kommunernas utmaningar, även Socialdemokraterna och Kristdemokraterna riktar fokus dit. Men de storstadsväljare som Centern försöker attrahera tycks knappt medvetna om, eller intresserade av, den centrala samhällsutmaning som partiet försöker möta.

  NIMA SANANDAJI

  partipolitiskt obunden författare, som skrivit flertal böcker och rapporter om företagande och lokal utvecklingskraft

  Debattartiklar om Centerpartiet:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X