Annons
X
Annons
X

Centern vill jaga bort fossilt

Sverige ska vara fritt från fossila bränslen inom en generation. Det är ett av förslagen i det nya miljöprogram som i dag debatteras på Centerpartiets stämma.

Av TT
(uppdaterad)

Partiledningen vill inte ha någon gammaldags ”årtalsexercis” om kärnkraften.

– De svenska klimatutsläppen var förra året rekordlåga. Det är bra, men det räcker inte. Jag hoppas att vi i dag ska slå fast att Sverige ska vara fossilfritt inom en generation, sade miljöminister Lena Ek.

I en debattartikel i Aftonbladet vill miljöminister Lena Ek göra Socialdemokraterna till Centerns miljömotståndare i valet.

Annons
X

Hon anklagar S-riksdagsledamöter för att fara runt i landet, i maskopi med Svenskt Näringsliv, för att riva upp de nya hårdare regler om svavel i bränsle som sjöfarten ska leva efter som följd av ett EU-direktiv.

”Hur S ser på energifrågornas roll i klimatomställningen är det ingen som vet”, skriver Ek och hänvisar till, bland annat, som hon ser det oklara besked om S och kärnkraften.

Ek hävdar att S sedan Mona Sahlins avgång systematiskt spelat ned frågor om miljö och klimat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Centerpartiet har kursen klar, enligt Ek. En vision om att Sverige ”inom en generation ska vara ett samhälle med 100 procent förnybar energi fritt från kärnkraft och uranbrytning”.

  Stämman beslutade också att partiet ska verka för ett kommunalt veto mot letning, prospektering, efter uran. Partistyrelsen hade sagt att den ville arbeta för en lag mot uranbrytning, men stämman gick längre efter flera engagerade inlägg från ombud som på hemmaplan kommit i kontakt med uranprospektering.

  Stämman sade också att Centern ska verka för att kommunerna ska kunna lägga veto mot skifferbrytning.

  Även i frågan om ersättning till djurägare vars djur skadas av varg eller andra rovdjur gick stämman gick längre än partiledningen.

  Stämman slog fast, efter ett tilläggsyrkande från Christer Ericsson, Västmanland, att djurägarna ska få full ekonomisk ersättning för skador på djur samt för investeringar och underhåll. Det gäller till exempel stängsel.

  – Stämmobeslut ska förverkligas, säger Lena Ek, som i egenskap av miljöminister har en del av ansvaret för varg- och rovdjurspolitiken.

  Hon kan dock inte svara på om det är möjligt att göra det inom det nuvarande regelverket. Men hon säger att det finns pengar kvar för sådant, och att anslagen ökar för vargskador.

  – Vi får titta på reglerna så kan vi ta steg åt precis det hållet, säger hon.

  Karlstad TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X